1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. "Кофас България": И през 2012 г. цените на основните земеделски стоки ще се запазят на високи нива

"Кофас България": И през 2012 г. цените на основните земеделски стоки ще се запазят на високи нива

На Стария континент се очаква забавяне в потреблението

През втората половина на 2011 г. и през 2012 г. цените на основните земеделски стоки ще се запазят на високи нива въпреки понижението от август насам и очакваното глобално забавяне на икономиката. На фона на това се очаква по-малките фирми от сектора да се сблъскат с трудности при финансирането на инвестиции, а консолидацията в сектора ще продължи, докато достъпът до банкови кредити остане проблематичен. Това може да доведе в този период до фалити на по-уязвимите фирми, става ясно от анализ на сектора на хранителната промишленост на "Кофас България". Компанията е част от международната мрежа на "Кофас груп", световен лидер в кредитното застраховане. 

От компанията посочват, че след като през 2009 г. хранителната промишленост се справи успешно с кризата, от юни 2010 г. е изправена пред подем на пазарите, което се отразява върху цените на храните в целия свят и по-конкретно в бързо развиващите се икономики. Положението се влошава от нежеланието на инвеститорите да поемат рискове и от голямата ликвидност на глобално ниво. Тази тенденция се отразява върху маржа, който има този сектор. Така "хазните" на малките и средни предприятия се изпразват, тъй като в развитите икономики все по-трудно се намират кредити. 

Нестабилност на пазарите и растящи цени 

След като основните селскостопански стоки се превърнаха в отделен клас активи сам по себе си, цените им рязко скочиха. С изключение на ориза в периода август 2010 г. – август 2011 г. всички стоки отбелязаха рекордни нива, като варираха от 15% за месните и млечни изделия, 26% за зърнените култури, до 50% за захарта. Тъй като перспективите по отношение на производството надхвърлят очакванията, тенденцията за спад, която се забелязва от август насам, не се очаква да се задълбочи. В същото време търсенето се засилва в резултат на увеличаване на средната класа в бързо развиващите се икономики. 

Малките и средните фирми в развитите страни - най-засегнати 

В тази ситуация маржовете на фирмите, както и техните финанси ще бъдат в по-малка или по-голяма степен поставени под натиск в зависимост от способността им да постигнат по-високи ценови нива при своите клиенти на едро и дребно. Малките и средните предприятия по-трудно се справят с управлението на нестабилните разходи от големите международни компании, които могат да се възползват от хеджиране/застраховане/ на договори и са изключително гъвкави по отношение на повишаване на производителността. А присъствието на големи компании на свръхактивните пазари им дава възможност да си набавят основни стоки на възможно най-добри цени. 

Прогноза: скок на фалитите сред по-уязвимите компании 

"Кофас" смята, че заради продължаващите високи цени на земеделските стоки и очакваното глобално забавяне на икономиката, както и заради затруднения достъп до финансиране ще се стигне до фалити сред най-уязвимите компании. От януари 2011 г. индексът на "Кофас", който проследява еволюцията на неизвършените плащания в краткосрочен план (the Coface payment incident index), в сектор хранителна промишленост върви нагоре в съответствие с ръста на цените на основните стоки. 

Ситуацията в Европа

На Стария континент се очаква забавяне в потреблението и по-конкретно в Обединеното кралство, Гърция, Португалия и Ирландия. Подобни резултати би следвало да предизвикат нарастване на броя на фалитите. Тенденцията за Източна Европа е по-оптимистична, където се очаква ръст на икономиките от около 3.8%. Домакинствата обаче продължат да изчистват дълговете си, което ще се отрази върху възможностите им за потребление.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.