1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Лозарите в Ново село изчакват и времето, и изкупните цени

Лозарите в Ново село изчакват и времето, и изкупните цени

Надеждите са за над 600 кг от декар

 

След 20-ина дни започва гроздоберът в  Ново село. Предстои кметът Антоанета Станева да определи датата и да издаде заповед за началото. В момента се берат само десертните сортове, които са за собствена консумация

Районът е със стара лозарска слава и в него се отглеждат почти половината от всичките 20 000 дка с лозя във Видинско. Продукцията се изкупува от местната винарна "Новоселска гъмза". Само гроздето от сорта "Мускат отонел", се взима от винарна "Поломие" - Лом. Брането му започва след дни.

Макар до началото на гроздобера да остават броени дни, нито една винарна не е обявила изкупните си цени. Техни представители обикалят насажденията и проверяват качеството на гроздето от новата реколта. Производителите очакват цената на килограм "Каберне" и "Мерло" да не е по-ниска от 60 ст. За бялото грозде очакванията са цената да е около 50 ст..

Тази година гроздето е повече от миналата, когато в Ново село са прибрали по 200 кг от дка. Надеждите са за над 600 кг. Заради сушата зърната са по-дребни, но по-здрави. За отглеждането им са направени по-малко разходи, тъй като не се е наложило да бъдат пръскани често. Очаква се захарността на гроздето да бъде висока.

Падналите напоследък дъждове вероятно ще  поналеят зърната. Затова още никой не бърза да прибира продукцията си. Лозарите изчакват и времето, и изкупните цени

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.