1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Невиждан скок в цената на олиото

Невиждан скок в цената на олиото

За успокояването ва пазара ще се наложи внос на рафинирано масло от чужбина

 

От началото на юни досега олиото е поскъпнало с рекордните 70%, което е невиждана цена за българския пазар Скокът на цената на олиото е посочен от  търговци от най-голямото стоково тържище "Слатина - Булгарплод". Според тях цените на рафинираното масло ще продължат да се покачват  Скоро ще си наложи да започне внос от Молдова, Гърция или Испания. Причината е в дефицита на слънчоглед поради сушата през тази година

Първите сделки със слънчогледово семе от новата реколта започнаха съвсем наскоро с почти двойно по-високи оферти от очакваното. Вместо по 320 лв. за тон (както вървеше търговията с миналогодишно семе) изкупуването върви от 550 до 670 лв. за тон. Сериозен проблем има и с качеството на слънчогледовите пити, които са почти изпепелени, и за да се получи добро масло, рафинериите ще трябва да увеличат производствените си разходи..

В момента литър олио на едро се продава между 2,20 и 2,50 лв. Прогнозите са, че цените ще стигнат 3,50 лв. за бутилка, но пазарни експерти твърдят, че подобен ръст ще затрудни много българския потребител. Според тях цените ще се успокоят веднага, след като започне вносът от Молдова или Украйна. В някои европейски държави рафинираното масло е под 2,50 лв. за литър, затова са възможни доставки от Гърция, дори от Испания или Португалия. Само преди месец някои търговски вериги внесоха олио от Румъния по 1,80 лв.за бутилка и това нрмализира цените..

Наскоро зам.-министърът на земеделието Светла Бъчварова съобщи, че ще се преговаря с украинското правителство за внос на царевица от техния държавен резерв. До края на август Украйна е въвела забрана за износ на зърно и ако ветото не бъде продължено, може да се разчита на по-евтин внос.

 

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.