1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Петролът поскъпва, доларът се срива – покачват се цените на плодовете и зеленчуците

Петролът поскъпва, доларът се срива – покачват се цените на плодовете и зеленчуците

 

Поскъпването на петрола в световен мащаб ще повлече и родния домат. Така отговориха икономисти на въпроса какви са последствията за родната икономика от увеличението на цената на петрола и срива на долара.

Рекордните стойности на суровината ще се отразят на най-употребяваните стоки и услуги у нас – ток, вода, горива. Традиционно поскъпне ли бензинът у нас, търговците вдигат и цената на плодовете и зеленчуците. Не се учудвайте, ако получите обяснение на пазара, че доматите вече са минали 3 лева килото заради високия петрол, обясниха икономистите.

По време на вчерашната търговия на борсата в Ню Йорк петролът стигна рекордните 106 долара за барел. Според анализатори това се дължи най-вече на срива на щатската валута спрямо еврото. Тези дни американският долар падна до ново рекордно дъно спрямо еврото, като вчера се разменяше по 1,53 долара за евро.

Експерти посъветваха хората да държат парите си в банката във валута, каквато най-често харчат във всекидневието. Ако влогът е в долари, по-добре веднага да се обърне в левове. Тогава вече можете да забравите за валутния курс, пошегуваха се специалистите.

 

 

 

 

 

 

 

 

AGRO.BG

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.