1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. По обяд в Париж фючърсите на царевицата запазват цената си

По обяд в Париж фючърсите на царевицата запазват цената си

Борсата в Чикаго почива

От януарския доклад на американското земеделско министерство не се очакваха големи промени. Въпреки това той изненада повечето анализатори, най-вече с прогнозата за по-големи добиви от царевица в Съединените щати, независимо от това, че през миналата година условията в повечето региони там не бяха идеални. Повлияни от царевицата, която в петък беше на загуба близо, на червено останаха и другите контракти в Чикаго.
 
Днес в Съединените щати отбелязват Деня на Мартин Лутър Кинг, затова днес борсата в Чикаго почива и предборсова търговия няма. Припомняме как приключи сесията в петък. Пшеницата от мартенския контракт записа минус 7 цента и ¾ до 5 долара и 96 цента за бушел, царевицата поевтиня с 10 цента и ¾ до 4 долара и 47 цента. Цената на овеса от юлските доставки падна с 14 цента и ¼ до 3 долара и 63 цента, а септемврийският ориз се продаваше за 15 долара и 56 цента за 50 килограма. 
 
Мартенските фючърси на соята бяха надолу с 12 цента и ¼ до 1224 долара и 25 за бушел, а цената на соевото масло падна с 47 до 48,25 цента за фунт. Мартенското соево брашно загуби 10 цента до 362 долара и 10 цента за тон.
 
Днес котировките в Париж започват търговията с по-скоро положителни показатели. По обяд мартенските фючърси на пшеницата са с плюс 75 цента до 216 евро и 75 евроцента за тон, а мартенската царевица остава на 191 евро. Рапицата от февруарските доставки добавя две евро и половина до 421 евро и 50.
 
На селскостопанската борса в Ешборн за един тон обезмаслено сухо мляко от февруарските доставки се искат 2550 евро, един тон масло с доставка през същия месец се продава за 5600 евро, а цената на 100 килограма априлски картофи за преработка е 32ве евро и 50 евроцента.
 
Въпреки ниските температури в големи части на Северна Америка и увеличеното потребление на газ и електричество, днес цените на петрола вървят надолу. Към 12 и половина българско време американският суров нефт губи 55 цента до 72 долара и 13 цента за барел, а сортът Брент се продава за 77 долара и 78 цента, отчитайки минус 51 цента. По обяд природният газ на нидерландската виртуална борса TTF струва 30 евро и 47 евроцента за мегаватчас, което е минус едно евро и 52 цента. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.