1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Празник на българското кисело мляко

Празник на българското кисело мляко

За съхраняване духа и традициите на българина

Празник на българското кисело мляко се проведе в град Трън. Негови организатори бяха единствената държавна преработвателна фирма у нас „Ел Би Булгарикум” ЕАД, фондация „Стамен Григоров” и община Трън, а ролята на съорганизатор имаше Асоциацията на млекопреработвателите в България (АМБ). Празникът беше отзвук и на два 20-годишни юбилея – на „Ел Би Булгарикум” ЕАД, като правоприемник на интелектуалната собственост, лицензионната дейност и експортните позиции на бившата ДСО „Млечна промишленост” и отпразнуваната официално на 16 март т.г. 20-годишнина на Асоциацията на млекопреработвателите в България. Инициативата за него обаче беше преди всичко на фондация „Д-р Стамен Григоров”, оглавявана от Юлия Григорова, внучка на признатия от световната наука откривател на българската бактерия „лактобацилис булгарикус” – д-р Стамен Григоров. Целта беше да се отдаде почит на неговото дело и да се популяризира българското кисело мляко като конвентируем продукт на родната хранително-вкусова промишленост и като незаменима здравословна храна за хората по света.

 По време на празника бяха отчетени резултатите от конкурса за есе на тема „Българското име на дълголетието”, а участниците в него бяха наградени от Венцислав Георгиев – изпълнителен директор на „Ел Би Булгарикум”. Народни песни и танци и трънски хумор поддържаха духа и настроението в центъра на града. Открита беше и изложба живопис и керамика „Традиции и съвременност”. Трънчани представиха своите умения в конкурса за „Най-добре домашно подквасено мляко – овче, краве, козе, смес.” Специалисти от млекарския бранш оцениха качествата на домашно приготвените млека и наградиха участниците в конкурса. Фирмите от бранша се възползваха от възможността да представят своите продукти на импровизиран щанд, който АМБ беше организирал. На него имаше дегустациите за кисело мляко и рекламни пана и материали на фирмите производителки.

Историята ни припомня, че д-р Стамен Григоров проучва микрофлората на българското кисело мляко и успява да изолира бактерията, която причинява неговото подквасване. Той открива не само тайната на българското дълголетието, но и ваксина против туберкулоза, допълни за AGRO.BG неговата внучка Юлия Григорова. В родното място на д-р Стамен Григоров – село Студен извор, община Трън, през 1996 г. наследниците му учредиха фондация, носеща неговото име. В съответствие с поставените си цели, през годините на своето съществуване, фондация „Д-р Стамен Григоров” в сътрудничество с български и чуждестранни лица и организации осъществи различни дейности и мероприятия, разработи и изпълни 9 международни проекта в областта на науката, изкуството и културно-историческото наследство. Тя е и един от инициаторите за организиране и провеждане на научни сесии и конференции с международно участие, свързани с живота и делото на д-р Стамен Григоров и развитието на науката в областта на млекопреработката.

По инициатива на фондацията и с участието на община Трън в трънското село Студен извор, в близост до родния дом на д-р Григоров, е създаден и единственият в света Музей на киселото мляко. Тя осигури и организира за присъстващите на Празника на българското кисело мляко посещение на родната къща на откривателя и на уникалния Музей на киселото мляко. Тук бяха и японският посланик Ито, бивши и настоящи ръководители и членове на АМБ, учени и работещи в млекопреработвателния сектор у нас. Фондация „Стамен Григоров” работи както с учени, изследователи, последователи на българския откривател, така и с художници, скулптори, писатели, видни общественици, все хора, радетели за запазване на българките традиции и българщината, обясни Юлия Григорова. Никой от тях не забравя приноса на човека от трънския край, дал не света едно българско откритие и прославил България, добави с вълнение внучката на д-р Грироров.

Признателност и традиции, свързани с историята, бяха поводът за провеждане отново на Празник на киселото мляко в Трън. И дано в бъдеще това стане една хубава традиция с международно участие. Млекопреработвателният бранш е бил и винаги ще бъде сериозен дял в икономиката на България, с нейните природни дадености и условия за развитие на уникални производства. За да се възроди и поддържа духа български, такива празници допринасят много. Затова и програмата, която бяха подготвили организаторите, беше наситена с изненади и желание за добро настроение на всички участници и гости.

         

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.