1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Прогнозите за драстично покачване на цените на земеделските земи не се случиха

Прогнозите за драстично покачване на цените на земеделските земи не се случиха

Средната цена на нивите в страната е нараснала до 235 лв. за декар

 

Месеци преди България да прекрачи прага на Евросъюза щедрите прогнози за драстично покачване на цените не подминаха и пазара на земеделската земя. Фермери, анализатори и агенции за недвижимости предвиждаха, че още през първата еврогодина цената на нивите ще нарасне поне с 50 %, а на места направо ще се удвои. Очакванията се облягаха на по-висок интерес към земеделската земя заради субсидиите, които дава Брюксел, при обработване на нивите и на прословутото изравняване на цените с тези в ЕС.

Година по-късно обаче реалността показва, че очакванията са били доста надути

Традиционният анализ на Системата за агропазарна информация (САПИ) за пазара на земя през 2007 г. действително отчете ръст в цената спрямо 2006 г. Но едва 19 %. Средната цена на нивите в страната е нараснала до 235 лв. за декар. Продадена е с 18 % повече земя - общо 1 061 238 дка в 109 697 сделки.

Засега може да се каже, че членството ни в ЕС не е успяло да превърне разпокъсаните ниви в източник на големи пари за собствениците им, а просто пораздвижи този сегмент от имотния пазар. Оказа се, че за първи път най-много земя се продава не в житницата на България - Добрич, а около центъра на Дунавската равнина в землищата на Плевен, Ловеч, Габрово, Русе и Велико Търново. Статистиката показва, че 1/3 от продажбите в страната са за масиви в този район и там ръстът спрямо 2006 г. е 45 %.

"Интересът към Северния централен район идва заради отличните му почвени и климатични условия, които дават добри предпоставки за отглеждане на зърнени култури. Освен това в Добруджа големите арендатори отдавна са си разпределили земята и там почти няма свободни площи за нови играчи, въпреки че фондовете за земеделска земя са доста агресивни. Затова пренасочват интересите си към центъра на Дунавската равнина", коментираха експерти от аграрното ведомство.

Засиленото търсене е покачило цената на нивите за целия район с 24% до средно 208 лева за декар. За масиви с променено предназначение, готови за строителни площадки, се броят средно по 7729 лв./дка.

 

 

 

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.