1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пшеницата сигнализира за ръст на цените

Пшеницата сигнализира за ръст на цените

Новите посеви със земеделската култура се очаква да спаднат до 4–годишен минимум

След като Русия през август забрани износа на пшеница от страната, за да осигури зърнения си баланс, новите посеви със земеделската култура се очаква да спаднат до 4–годишен минимум. Това според Bloomberg е още един сигнал, че цените на зърното на световните пазари ще продължат да се покачват.

Фермерите трудно могат да засеят повече, тъй като експортната забрана и сушата миналото лято ги е лишила от важни приходи. Растат производствените разходи: дизелът за годината е поскъпнал с 30%, а азотните торове средно с 12%.

През 2009 година Русия беше вторият най-важен износител на зърно в света след САЩ /съответно 18.8 и 23.9 млн. тона зърно износ/. Но нова анкета сред 19 водещи търговци и производители на зърно показва, че реколта 2011 г. в Русия се очаква да е 84 млн. метрични тона през тази година, или с 1 млн. тон по-малко от обявената от руското правителство долна граница за вдигане на експортната забрана.

Тоест Русия има вероятност отново да не излезе на международните пазари, което е още по-важно в година, за която според прогнозите на аграрното министерство в САЩ запасите на зърно в глобален мащаб ще спаднат с 13%. Бившите лидери в Тунис и Египет вече разбраха какво означават скъпите храни.

Според анализатор в Лоднон, който е предвидил особено прецизно движението в цената на пшеницата през 2010 г., започваме новата 2011 г. с много по-слаби фундаменти на зърнения пазар и ситуацията в Русия е от ключово значение.

Какво мислят по въпроса руските анализатори? След изборите през следващата година контролът на цените и потушаването на инфлацията ще загуби част от приоритета си. Отново на преден план ще излязат дългосрочните цели. А целите на Москва да заеме 20% от глобалния зърнен пазар са непокътнати. Така че ще има нови усилия в експортна посока.

В Русия днес цените на пшеницата са с 22% по-ниски от фючърсите на борсата в Чикаго, въпреки това вицепремиерът Виктор Зубков предупреди, че експортната забрана може да бъде удължена до края на 2011 г. Това означава, че ралито от юни досега, оскъпило пшеницата с 94%, най-вероятно ще продължи.

От юни досега съвкупният индекс на суровините на глобалните пазари показва ръст от 49%, докато за същия период индексът на акциите бележи ръст от 28%. Природните катаклизми от Украйна до Австралия нарушиха ритмичността на доставките на зърно и принудиха правителствата в развиващия се свят да се откажат от износа, за да гарантират изхранването на населението. В периода 2007 - 2009 г. по света е имало около 60 гладни бунта.  

Според анализаторите от Barclays, които напоследък познават най-много, през следващото тримесечие цената на пшеницата ще е с 7.9% по-висока от настоящата, или в наши мерни единици и цени за деня, 330 долара / 460 лева за метричен тон. Според вторите най-точни в прогнозите си експерти от Societe Generale, пшеницата през следващото тримесечие ще е 335 долара за тон.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.