1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Русия ограничава с плаващо мито износа на зърно

Русия ограничава с плаващо мито износа на зърно

Брутната реколта зърно тази година ще бъде 90-92 млн. тона, според министерството на земеделието

Русия е подготвила механизъм, който ограничава износа на зърно в случай, че доставките за чужбина създадат заплаха за дефицит и растящи цени на вътрешния пазар, заяви първият вицепремиер на страната Виктор Зубков след заседание на правителството, пише gazeta.ru. Говорим за въвеждане на "плаващ данък" върху експорта, поясни той. Механизмът на митническото регулиране на износа на зърно е съгласуван с всички министерства и ведомства, каза още Зубков.

Според министерството на земеделието брутната реколта зърно тази година ще бъде 90-92 млн. тона. През последните месеци в чужбина вече са продадени над 11 млн. тона. "Изчисленията показват, че при същото темпо износът ще се движи през ноември и декември, преди края на годината износът ще достигне 18-19 млн. тона"- коментира първият зам.-министър-председател. И за обезпечаване на нуждите на Русия са необходими 72 млн. тона. Следователно, обемът на износа не трябва да надвишава 23-24 млн. тона.

Ограничения за износа са необходими за да се гарантира, че цените на вътрешния пазар ще останат реални, "че те няма да търпят сътресения", заяви вицепремиерът. Реални според Зубков са цени от 5600-6500 рубли на тон. На външните пазарна цената в момента е 230-235 долара за тон, или повече от 7 хил. рубли.

И през миналата година Русия въведе ограничения за износа на зърно. Но тогава бе приложен по-строгият механизъм - ембаргото. Заради необичайно горещото време през 2010 г., тогава страната успя да произведе само 60.9 млн. тона зърно, с една трета по-малко от предходната година и властите прецениха, че това количество няма да може да отговори на нуждите ѝ.

Ембаргото бе в сила от 15-ти август м. г. до 1-ви юли т. г. Това решение сериозно засегна позициите на руските износители на световния пазар: вече подписани договори бяха развалени. Мястото на Русия на арабските пазари и Турция, които традиционно купуват зърно от нея, заеха Канада, САЩ, Франция и Германия.

За да си върне изгубените позиции след вдигане на ембаргото, на руския бизнес се наложи да прибегне до дъмпинг. През лятото на 2011 г. спадът в цената на зърното от други страни бе в размер на 20-30 долара за тон.

Митническият механизъм, който ограничава износа, е по-пазарен от ембаргото, на това мнение е и изпълнителният директор на  "Sovekon" Андрей Сизов-младши: "Това е едно разумно решение, което дава сигнал на пазара." Въпреки това, той се надява, че до ограничения реално няма да се стигне: цифрата от 24 млн. тона, която се явява ориантировъчна за възможното налагане на данък, е рекордно ниво на износ на зърно в историята на Русия.

Реалният експортен потенциал на страната се оценява на 20 млн. тона, така че ограниченията за износ не са наложителни, съгласява се вицепрезидентът на Руския съюз на зърнопроизводителите Александър Корбут. Конкуренцията на световния пазар е висока. «Тази година и други страни-прозиводителки отчетоха добра реколта. Украйна също премахва експортните мита и съответно отново ще се появи на пазара. Рекорден е добивът в Казахстан - с потенциал за износ от 23-25 млн. тона" - добави Корбут. Ето защо, цените на зърното на международните пазари падат, което също не насърчава износителите да продават.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.