1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. С още 10 ст. поскъпва хляба във Великотърновско

С още 10 ст. поскъпва хляба във Великотърновско

Причината за поредното поскъпване е в скъпото хлебно зърно и поскъпналото заради него брашно

 

Хлебозаводите и фурните във Великотърновска област от днес вдигат цената на хляба с още 10 ст. Последното поскъпване беше на 10 юли. Тогава насъщният също качи цената си с 10 ст. Сега 650 г "Добруджа" ще се продава по 1 лв., белият ­по 1,05 лв. Така един килограм хляб вече надхвърли цена от 1,50 лв.

Причината за поредното поскъпване е в скъпото хлебно зърно и поскъпналото заради него брашно.

"В цяла Европа пшеницата увеличава цената си заради ниските добиви т.г. У нас зърното за хляба никога не е било толкова скъпо", казват хлебопроизводителите.

Пшеницата вече достигна европейската цена, която сега е над 200 евро/т, и в областта се изкупува по 400 лв. и нагоре. Земеделската кооперация в Морава например реализира продукцията си по 410 лв.

Заради високата изкупна цена на пшеницата брашното от тазгодишното хлебно зърно също поскъпна и вече се продава за повече от 700 лв./т,  докато в началото на юли то се харчеше по 590­-600 лв. Всичко това няма начин да не се отрази върху цената на хляба в търговската мрежа.

Вероятно това няма да е последното поскъпване на хляба. Всичко зависи от това, какви ще са по-нататъшните разходи за неговото производство. А в тях се включват и повишените заплати на работещите в хлебозаводите и фурните. Хората, които изкарват прехраната си в бранша, са сред най-ниско платените в България и не е лесно да се намерят квалифицирани работници, които да правят хляб. Затова хлебозаводите и фурните повишиха заплатите, което се калкулира в неговата цена.

 

AGRO.BG 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.