1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Спад на цените на олиото в Европа заради Русия

Спад на цените на олиото в Европа заради Русия

Над една четвърт от произведеното във федерацията олио се експортира

 

Решение на руското правителство да намали експортните такси за износ на олио от 15 на 5 процента и започналото антимонополно разследване на големите производители в страната за необосновано поскъпване, предизвика спад на котировките на борсата в Ротердам. Сега те са на ниво под 1320 долара за тон, при 1480 долара/тон в средата на октомври. Това съобщиха от Софийската стокова борса (ССБ).

Над една четвърт от произведеното във федерацията олио се експортира. Допълнителен натиск върху цените от страна на Москва оказа и пускането на големи количества слънчогледово масло от държавния резерв с цел укротяване на инфлацията, както и засиленият внос на растителни масла от тропически растителни видове. До средата на месеца този импорт е бил с 14,4 процента по-голям отколкото за същия период на миналата година.

В момента в Русия се наблюдава завишено предлагане на маслодаен слънчоглед, което е довело да снижаване на изкупните цени. От средата на октомври в Кубанска област, където е най-големият зърнопроизводителен район на страната, цените са спаднали с близо една десета и са слезли до ниво от 11 833 рубли за тон (около 493 долара за тон).

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.