1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. СТО може да глоби Брюксел заради вносните си мита за банани

СТО може да глоби Брюксел заради вносните си мита за банани

 

Европейският съюз може да понесе тежки санкции от Световната търговска организация (СТО) заради вносните си мита за банани. СТО обяви за неприемливо облагането на вноса на банани.

Официалното решение на търговската организация беше разпратено до засегнатите страни още в началото на седмицата. Спорът за вносните мита на банани продължава вече десетилетие, като основни страни в него са ЕС срещу Латинска Америка и САЩ.

Присъдата на СТО ще се следи внимателно от компанията за износ на банани "Чикита брандс интернешънъл", чиито доставчици са основно от Еквадор. През миналата година всеки слух за атака срещу митата на ЕС се отразяваше позитивно на акциите й, като в един ден те дори се покачиха с 9.2%. В момента облагането на вноса понижава стойността на книжата на компанията поне с долар за акция, коментират анализатори.

СТО се противопоставя на правилата за определяне на мита за вноса на банани от различни региони. Брюксел дава преференция на производители от Африка и Карибите, където в миналото е имало британски колонии. Системата от мита ограничава вноса от Еквадор.

В момента бананите от Южна Америка имат дял 60 на сто в Европа, докато африканският и карибският внос осигуряват 20 на сто от предлагането. Останалите количества се доставят от френски и испански южни острови. Около 1 млн. души в Еквадор губят от европейските ограничения, коментират експерти. От 2006 г. за еквадорските банани беше въведено мито 258 долара за тон.

Спорът за ограниченията в ЕС започна още през 1996 г., но от него произтекоха множество съдебни дела за детайли на законодателството, които се появяват за пръв път./evropa.dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.