1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Търговска война на Балканите

Търговска война на Балканите

Властите в Скопие въведоха такси за влизащи в страната косовски граждани и автомобили

Търговска война пламна на Балканите. Властите в Скопие въведоха такси за влизащи в страната косовски граждани и автомобили, след като правителството в Прищина взе решение да блокира всички македонски продукти, пише "Сега".

От неделя вечер в Косово влезе забрана за внос на редица стоки от Македония. Това бе отговорът на Прищина на решение на правителството в Скопие, което изостри търговските отношения на Балканите още от началото на юли. Тогава Македония реши да защити местните производители на пшеница, като задължи вносителите за всеки килограм купена от страните - членки на Централноевропейското споразумение за свободна търговия (ЦЕФТА), пшеница, да изкупуват 3 кг пшеница от местни производители. Същата мярка бе въведена и за вноса на брашно в съотношение 1 към 4. Кулминацията в търговския конфликт обаче дойде от резкия отговор на Прищина, който на практика спря македонския внос в бившата сръбска провинция от 8 септември. В отговор от вчера властите в Скопие въведоха такса за всички граждани на Косово, които влизат в страната. Гражданите ще плащат по 2 евро, автомобилите - по 5 евро, а камионите и автобусите - по 10 евро. В резултат на това още вчера сутрин на границата между Македония и Скопие на КПП "Блаце" се образуваха огромни колони от чакащи да влязат в Македония автомобили. За Македония Косово е важен пазар. Само през 2012 общият оборот между двете страни възлиза на 308 милиона евро. Все още не е ясно дали Косово ще забрани внос и на горива от македонската рафинерия ОКТА и как това ще се отрази на косовския пазар, коментира македонското онлайн издание "Фактор", цитирано от агенция "Фокус". "Косовският пазар е от голямо значение за нас, защото голяма част от зеленчуците се изнасят там", заявил пред изданието Ристо Велков, председател на македонския Съюз на земеделците.

Правителството в Скопие възнамерява мярката да бъде в сила, докато властите в Прищина не променят решението си. Министърът на търговията на Косово Кусари Лиля, от своя страна, е заявила, че ходът на македонските власти показва липса на воля за добросъседски отношения и противоречи на европейските ценности. "Това, което се случи между Македония и Косово, е в областта на търговските отношения, а не в областта на свободното движение на хората", заявила Лиля. Македонският премиер Никола Груевски е коментирал, че мярката на правителство е към всички страни от ЦЕФТА, а не само към Косово, докато решението на Прищина е едностранно само към Македония. Всъщност според съобщенията в сръбски, македонски и косовски медии Скопие в края на август обявява, че ще отмени протекционистичната си мярка, която пряко удря по стокообмена между Македония и страните от ЦЕФТА. Мярката бе въведена с правителствен указ от 1 юли т.г. и незабавно бе подложена на обсъждане и натиск за отмяна на заседанията на различно ниво в регионалната търговска организация. Белград също пострада силно от решението на Скопие. България също бе член на ЦЕФТА, но излезе автоматично от организацията с присъединяването си към ЕС.

Делегациите на Белград и Прищина постигнаха в неделя вечер важно споразумение около подготовката на местните избори в Косово, както и по въпросите за телекомуникациите и енергетиката, съобщиха сръбските медии. По време на разговорите било договорено да бъде назначен представител на сърбите в косовската Централна избирателна комисия. Всички, които имат сръбски документи, ще имат правото да бъдат вписани в избирателния списък, да гласуват и да бъдат кандидати. В Косово на 3 ноември са насрочени местни избори.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.