1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на пшеницата достигна нов рекорд на международните пазари

Цената на пшеницата достигна нов рекорд на международните пазари

Причината е в намерението на Украйна да намали драстично износа на жито

 

Цената на пшеницата достигна рекордно високо ниво, след като Украйна съобщи, че ще намали износа си, тъй като големият му обем е намалил запасите на държавата до най-ниското им ниво от 26 години насам. Мярката ще влезне в сила от 1 ноември.

На борсата в Чикаго житната култура се търгуваше за 9.3925 долара за бушел. През тази година пшеницата стана над два пъти по-скъпа на международните пазари. Цената на контрактите за декември също се повиши с 2.4% или 22 цента и достигна до 9.35 долара за бушел.

През миналата седмица Русия обяви, че ще налага по-високи мита при износа на зърнени култури, за да предотврати скок в цената на националните пазари. По този начин Русия, както и Украйна, се стремят да обуздаят вътрешната си инфлация преди изборите през тази година.

 В световен мащаб запасите от пшеница също намаляват застрашително. Сушата в Австралия снижи очаквания добив на пшеница в страната с 43%. Реколтите в САЩ, Канада и Африка също пострадаха от неблагоприятното време. Египет, Ирак, Япония, Мароко и Пакистан вече обявиха плановете си за закупуване на зърно през този месец. Американското селскостопанско министерство очаква световните запаси от пшеница да намалеят с 10% до 112.3 млн. тона до 31 май 2008 година.

 

AGRO.BG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.