1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на храните трябва да бъдат справедливи и прозрачни

Цените на храните трябва да бъдат справедливи и прозрачни

ЕС възнамерява да въведе прозрачност и справедливост при образуването на цените на хранителните продукти

Всички знаем, че търговците, особено на храна, често получават много високи печалби, които са много по-високи от действителните печалби на производителите.

ЕС възнамерява да въведе прозрачност и справедливост при образуването на цените на хранителните продукти (въпреки идеологическите табута като „пазарен механизъм” и „търговска тайна”).

Шансовете за успех в ЕС са добри, защото има разбиране от страна на обществото, че огромните субсидии на фермерите в крайна сметка ще им бъдат дадени. Тогава ще има достатъчно относително евтина храна. Макар, че не е съвсем вярно. Произвежда един, а печели друг. Примерът е от последните две години: селскостопански субсидии в ЕС се изплащат редовно, но поради колебанията на цените (изкупните цена), доходите на фермерите в Европа падат, а на собствениците на търговски мрежи за хранителните стоки - растат.

Комитетът по селското стопанство на Европейския парламент реши, че е необходимо ново законодателство, което ще осигури справедлива компенсация на фермерите и ще направи процеса на ценообразуване прозрачен за потребителите. Законодателството трябва да гарантира лоялна конкуренция в цялата верига за предлагане на хранителни стоки.

Тук е важно да се отбележи едно обстоятелство. Според Франс Прес, в предложението за създаване на ред във функционирането на цялата верига на търговията с храни, се взема предвид факта, че има монопол на нелоялни търговски практики, и произтичащо от това закъснение на плащанията на производителите, в резултат на което фермерите са със слаби позиции за договаряне. Всички тези факти са събрани в специален доклад, подготвен за изслушване. Докладът е подкрепен от 32-ма депутати, четирима „против” и двама въздържали се. Самият докладът е изготвен от една добре известна фигура в аграрните и екологични движения, анти-глобалистът Хосе Бове. От друга страна, това е отговор на призива на Европейската комисия да предложи реформи в областта на прозрачността на механизма на ценообразуването на храните.

Сега тезите вече не са само мнение на Хосе Бове, а на целия комитет.
Пазарът трябва да бъде коригиран - това е същността на предложенията на комисията.

Хосе Бове смята, че за да се гарантира лоялна конкуренция трябва да има закони, предвиждащи и наказание.

Трябва да се разработи механизъм за предявяване на жалби срещу неоснователни действия на участниците на пазара, както и да се въведе подходящо наказание.

За да се проследи връзката между производителите и търговците на дребно, и ако е необходимо - да се намеси и да ги промени – се предлага да се създаде единен инструмент в целия ЕС, който ще работи чрез национални организации на страните - членки. В списъка на действията, които би следвало да се предприемат, трябва да се включва и анализ на възможните злоупотреби с частни марки, като например чрез използването на „собствена марка” на дребно, както и да включва и пилотен проект за създаването на европейски наблюдателен пункт (обсерватория) за аграрните цени и търговската печалба.

Комитетът настоятелно призовава Европейската комисия да предложи законодателство за ограничаване на господстващите пазарни позиции във всеки етап от хранителната верига, „включително и на преработвателната промишленост и търговците на дребно”. Фирмите уличени в нелоялни практики, „трябва да бъде посочени и публично огласени."

Всички големи европейски търговски вериги, преработватели, търговци на едро и дребно ще бъдат длъжни да издават задължителен годишен доклад за своя дял от търговията с основни храни и комитетът призовава Европейската комисия да направи съответните предложения в това отношение. Според членовете на Европейския парламент, това ще позволи на всички участници на пазара да оценяват тенденциите в търсенето и предлагането.

Наскоро одобреният европейски механизъм за мониторинг на цените на хранителните продукти трябва да стане по-лесен за прилагане и наблюдение на по-широка гама от хранителни продукти. Целта на това е да могат по-добре да се сравняват данните и процесът на ценообразуването да се направи по-прозрачен за потребителите и за земеделските производители, според комисията.

Как да се сложи край на забавянето на плащанията, а договорите да станат по-справедливи? Тук също има много важни предложения. Европейският парламент смята, че стандартните договори трябва да бъдат полезен инструмент за предотвратяване на практики, като например промяна на условията на договора, забавяне на плащането, препродажба на загуба, изплащане на неразумни такси за регистрации и т.н. В някои отрасли, тези договори трябва дори да станат задължителни.

По-конкретно, Европейската комисия призова за проучване на ефектите на „договорно фермерство”, наложено от фирми-купувачи, които биха могли да отслабят позициите за договаряне на земеделските производители при сключването на споразумения.

Комитетът отправя искане към Европейската комисия да предложи законодателство, целящо да се намали максимално разрешеният период за плащане по веригата купувач - производител, до 30 дни за всички.

Европейската комисия трябва да подготви доклад за проблема с хранителните отпадъци, които представляват понякога до 30% от общото производство на храни. ЕК трябва да постави началото на кампания за насърчаване на употребата на истинските стойностни храни.

 

Етикети ЕС, цени, храна
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.