1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на млякото в Югозападна България са се повишили

Цените на млякото в Югозападна България са се повишили

 

Цените на млякото в Югозападна България са се повишили с 5-10 ст. Това заяви Димитър Бакалов, председател на Млечния борд в Югозападна България. Той допълни, че това увеличение е минимално и може би се очаква още, защото преработвателите работят на печалба 50% до 100%, докато производителите на млякото печелят само 6%.
"Притесняваме се, че ще дойде време, когато на пазара няма да има прясно мляко за малките деца и възрастните хора. Производителите ще намерят начин да внесат млечни продукти и кашкавал например, но няма да може да внесат прясно сурово мляко", каза Бакалов.
Той разясни, че в Югозападна България животновъдството в най-занемарено и положението е най-зле. "В други региони като Южна България, Северна България и Добруджа има много по-големи ферми, много по-голямо производство, но пък доколкото чувам от колегите, вече в Северна България и Добруджа влизат румънците и изкупуват млякото за Румъния", каза още председателят на Млечния борд.
Във връзка с фондовете за отпускане на пари от ЕС Димитър Бакалов уточни, че се говори много, но в региона не се знае нищо, няма никаква информираност. "Досега пари се получаваха по програма САПАРД. Не мога да кажа, че някой е взел пари или ще вземе от тези фондове, докато ние го видим и не го усетим", категоричен бе Бакалов./focus-news.net

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.