1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Васил Симов: Цените на зърното са отчайващо ниски за земеделските производители

Васил Симов: Цените на зърното са отчайващо ниски за земеделските производители

Какви са причините – анализ на главния изпълнителен директор на ССБ

Тази година у нас се очаква добра реколта от пшеница – над 6,5 млн. тона. Преходните запаси преди новата реколта ще бъдат три пъти по-големи - над 1 млн. тона, а в предишни години са били 200 000-300 000 тона. Повече от половин година се наблюдава неблагоприятната тенденция за продължаващо поевтиняване на хлебната пшеница не само в България и Черноморския регион, но и в САЩ, Южна Америка. Това заяви в студиото на предаването „Брюксел в превод“ по АГРО ТВ Васил Симов, главен изпълнителен директор на ССБ. Той уточни:

„От тази тенденция не можем да избягаме. Цените са отчайващо ниски за земеделските производители. Има хора, които се радват заради ниските цени – това са предимно производителите на брашно, на хляб, както и потребителите. Но това е демотивиращо за земеделците. Как се отразява войната на пазара на зърно? След началото на военните действия имаше стъписване и цените рязко тръгнаха нагоре – през март и април миналата година. През юни 2022 цените започнаха да се успокояват и трендът тръгна надолу. Само преди година цената беше 400 долара на тон за хлебната пшеница, а в цените на Черноморския басейн виждаме едно стремително понижаване – особено последния месец – около 230-240 долара на тон при хлебната пшеница.“ 

 
Според Симов причините за това поевтиняване са извън България. На първо място, това е добрата реколта в световен мащаб – около 800 млн. тона ще бъде реколтата от пшеница за една календарна година на планетата. „Минали години сме имали 740-750 млн. тона. Преходните запаси също стават все по-големи. Консумацията се повишава, но с по-малки темпове. По-голямото предлагане на пшеница по света е причина за ниската цена“, посочи Симов. 

„По-активна търговия започва от есента и това може би ще даде тласък на цените нагоре, макар че не съм голям оптимист. В целия свят отново се очаква много добра реколта.“ 

 
При царевицата картината е подобна – намалението в цената на годишна база е с около 30 процента. Това се дължи отново на добрата реколта – тя надмина 1,2 млрд. тона, което е връх в световното производство. Цените се сринаха на 220-230 долара за тон, а преди година бяха над 350 долара на тон. Последните няколко седмици трендът се обърна нагоре, вследствие на прогнози, че в различни части на света има засушаване и това накара играчите на борсовите пазари да започнат да купуват царевица на фючърсни сделки, но трендът нагоре не е трайна тенденция.
 
При слънчогледа, когато започнаха военните действия, се очакваше рязкото му поскъпване, както и на олиото. През март, април и май 2022 тази тенденция беше факт. Стигна се до рекордни цени на слънчогледа – над 1000 долара за тон, а сега цените са в рамките на 450 долара на тон – повече от два пъти спад. Безконтролният внос на украински слънчоглед у нас свали цената на българския слънчоглед. „Толкова евтин слънчоглед не сме виждали от години“, каза Симов.
Последните котировки на суровото слънчогледово олио на борсата в Ротердам, която е световен пазар за слънчогледово олио, са 870-880 долара на тон. Преди година цената му беше над 1800 долара на тон. В рамките на една година повече от два пъти е поевтиняването и това се дължи на поевтинелия слънчоглед.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.