1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. „Зеленото поведение“ е приоритет при алтернативния туризъм и горското стопанство

„Зеленото поведение“ е приоритет при алтернативния туризъм и горското стопанство

Това сочат резултатите от анкетно проучване, което обхваща работодатели от секторите

По-активни и по-социално ангажирани в бизнеса са жените. Това показва проучване, проведено в рамките на проект „Актуализиране на учебните програми във Факултет Стопанско управление на ЛТУ-София“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Анкетата обхваща общо 176 работодателя от секторите Алтернативен туризъм, Дървообработване и производство на мебели и Горско стопанство.

Жените, заемащи ръководни длъжности в трите изследвани сектори, заявяват по-голяма готовност за сътрудничество, за организиране на стажантски програми и за оказване на влияние върху качеството на учебните процеси.

Според резултатите от анкетното проучване в сферата на алтернативния туризъм на първо място като най-важни знания, които трябва да владеят випускниците, са поставени - познания за културата и традициите на региона, в който се намира туристическият обект. Работодателите от сектора държат най-много на уменията за предлагане на нови идеи и решения. Иновативността е силно ценено и търсено качество и в трите изследвани сектора – над 75% от анкетираните го поставят на първо място. „Зеленото поведение“ е приоритет при алтернативния туризъм, горското стопанство и е поставено извън водещите компетентности сред представителите на дървообработващата и мебелната промишленост.

Работодателите от дървообработващата и мебелната промишленост отчитат като съществена липсата на умение за работа със специализиран софтуер – според 55% от отговорилите, 19,6% критикуват випускниците за липсата на увереност и самочувствие. Според анкетираните най-важното качество за успешна работа в сектора е отличното познаване на материалите, машините и технологиите (34,5%), както и желанието и възможностите за усвояване на нови знания (25,9%).

Представителите на бизнеса и от трите сектора изразяват най-голяма готовност да се включат в различни комисии и работни групи, да участват в срещи със студенти  и преподаватели, както и в срещи с ръководството на Факултет „Стопанско управление” заради осъзнатата необходимост от ползотворно сътрудничество в името на бъдещите качествени кадри. Въпреки някои критики стажантските програми остават една от най-желаните форми на сътрудничество (73% от анкетираните), като се набляга на необходимостта от по-голяма практическа насоченост на тези програми.

Паралелно с провеждането на анкетното проучване екипът от експерти работи усилено с целевата група – студенти и преподаватели от Факултет „Стопанско управление” на Лесотехническия университет - София за идентифициране на потребностите им от промяна. Проведени са няколко работни срещи с бъдещите бакалаври и магистри. По време на разговорите най-често студентите изтъкват проблемите с остарялата информация, която се представя на лекции и семинари, както и липсата на интерактивен подход в учебния процес. В хода на работата по проекта работодателите са препоръчали студентите да имат повече специализирани предмети и стажове, както и да решават повече конкретни казуси с практическа насоченост, докато ходят на лекции. Очаква се в резултат на проекта да бъдат създадени твърди механизми за постоянно актуализиране на учебните програми на Факултета. Консултативен многостранен съвет с активното участие на бизнеса ще следи за устойчивост и прилагане на разработените механизми.

Основни партньори на проекта са Изпълнителна агенция по горите, Българска асоциация за алтернативен туризъм и Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост. Безвъзмездната финансова помощ е на стойност е 209 372 лева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.