1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Земеделската земя поскъпва

Земеделската земя поскъпва

В страните с развито земеделие разликата в цената на поливните и неполивните земеделски имоти може да достигне 200-300 процента

 

Общата селскостопанска политика на Европейския съюз, прилагана у нас, трябва да доведе до финансово стабилизиране на отрасъла. Поскъпването на земеделската земя е част от процеса. Пазарът у нас е едва в началото на възходящия си цикъл и се очаква стабилен ръст от 30 до 50-процентно поскъпване годишно на средната цена на земята. Върху това вече влияят и политиките на Европейския съюз.

Според експертите инвестициите в земеделски земи надхвърлят средната ефективност от останалите сегменти на пазара. Тя се повишава и от арендните плащания, които могат да надхвърлят 20 лева на декар за година, но икономистите сочат, че все още ефективността на земеделското производство е много ниска и не могат да се комасират големи площи. Затова определящи цената у нас в близките години ще са размерите на продаваните участъци. Разликата в цената на близки ниви може да надхвърли 60 процента в зависимост от площта им. Определящи за цената на земята ще бъдат възможностите за напояване. Данните сочат, че в страните с развито земеделие разликата в цената на поливните и неполивни земеделски имоти може да достигне 200-300 процента.

 

AGRO.BG

 




 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.