1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Земеделските министри на страните от Г-20 не постигнаха единодушие за овладяване цените на храните

Земеделските министри на страните от Г-20 не постигнаха единодушие за овладяване цените на храните

Повишеното потребление на храни и горива ще поддържа цените на стоките под напрежение през това десетилетие

Земеделските министри на страните от Г-20 не постигнаха единодушие по предложението на Франция да се затегне регулацията на стоковите пазари, съобщи "Ройтерс". Групата обсъжда проблема с повишаващите се цени на храните по време на започналата вчера, 22 юни, среща във френската столица.

Париж си постави за приоритет да се приемат по-стриктни правила за стоковите пазари от Г-20. Франция държи ротационното председателство през тази година, а президентът Никола Саркози обвини спекулантите на пазарите за поскъпването на храните, което допринася за безредиците в Северна Африка и Близкия изток.

Страните от Г-20 обаче се споразумяха да се създадат хранителни резерви и да се премахнат ограниченията при износа на хуманитарни доставки, се посочва в предварителното комюнике от срещата, с което разполага "Ройтерс".

Те също така приемат създаването на база данни за земеделските запаси на отделните страни. Китай засега отказва да споделя такава информация, защото я смята за стратегическа.

"Предпочитам да поема отговорността за невзимането на решение по въпроса, отколкото за частично или символично споразумение", заяви френският земеделски министър Бруно ле Мари.

Той предупреди, че ако не се предприемат конкретни мерки, с които да се спре повишаването на цените на храните преди края на срещата в четвъртък, това ще доведе до допълнително социално напрежение.

"Определената от президента Саркози цел на Г-20 трябва да предотврати възможността XXI век да се превърне във век на глад", допълни Ле Мари.

Повишеното потребление на храни и горива ще поддържа цените на стоките под напрежение през това десетилетие, обяви в доклад преди няколко дни Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Индексът на международните цени на пшеницата се повиши с 50% през последните 12 месеца, докато цената на царевицата скочи двойно.

Сред Г-20 има раздвоение как точно да овладеят поскъпването на храните. Една част от страните като Франция настояват за по-силна регулация на пазарите, докато други смятат, че увеличаването на реколтите и продуктивността ще помогне за понижаване на цените.

"Аржентина ще подкрепи повече засиленото производство, отколкото контролирането на финансовите пазари, както предложи Франция", заяви аржентинският земеделски министър Хулиан Домингес. Великобритания също е малко вероятно да подкрепи подобна инициатива за контрол на финансовите пазари.

От руското министерство на земеделието коментираха пред "Ройтерс", че Москва е "готова да даде пълна подкрепа за приемането на механизъм за финансова регулация и контрол на земеделските пазари".

Световната банка (СБ) също се включи в дебата по овладяването на цените на храните. Ден преди срещата на Г-20 бе представена програмата "Управление на ценовия риск в селското стопанство" (APRM). Тя е създадена съвместно със Световната банка и според директора й Робърт Зелик демонстрира какво може да се постигне с "разумно финансово инженерство. А именно "подобряване на живота на бедните". Програмата е обект на дискусия на парижката среща.

Зелик призова компаниите в развиващите се икономики да си купят застраховки на деривативните пазари срещу резки промени в цените на храните, съобщи "Файненшъл таймс". Банката изчислява, че по този начин могат да бъдат застраховани суровини на обща стойност 4 млрд. долара.

"Преминахме през период на огромна нестабилност на хранителните пазари, която е сериозна заплаха за най-уязвимите нации", каза още Зелик.

Според предварителното комюнике от срещата в Париж, с което "Файненшъл таймс" разполага, земеделските министри ще одобрят предложението на СБ. Водещите световни икономики обаче не могат да се разберат по други въпроси, като например употребата на биогорива. Редица анализатори са на мнение, че именно те са в основата на пика в цените на зърнените култури в последните години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.