1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Жителите на Босна може да останат без хляб

Жителите на Босна може да останат без хляб

Потребителите искат нулева ставка на ДДС за хранителни продукти

 

След като бе обявено, че запасите от зърно може да се изчерпят след две седмици жителите на Босна и Херцеговина масово изкупуват брашното от магазините.

Според производителите сушата е унищожила 30-40% от реколтата и е необходим внос, а в съседните страни, от които Босна внася предимно, също имат недостиг.

Мирослав Чошич, представител на производителите на брашно към Босненската търговска камара обяви, че положението е толкова критично, че в някои райони на страната населението може да остане без хляб.

Представители на хлебопроизводителите настояват правителството да помоли за допълнително царевица и пшеница от Сърбия и Хърватия и да се опита да внесе още 150 000 т зърно от САЩ и Аржентина.

Доставките от тези държави обаче отнемат 60 дни, а Сърбия вече спря износа на пшеница, за да предотврати зърнената криза. Очаква се и Хърватия да направи същото.

На браншова среща производители са предложили цените на основните продукти да се повишат до 50%, а представители на асоциацията на потребителите са поискали да се въведе нулева ставка за ДДС за хранителни продукти.

Босненският премиер Никола Шпирич заяви, че не е възможно въвеждането на нулево ДДС, тъй като Европейската комисия няма да позволи, но правителството му работи по програма, която ще помогне на гражданите да се справят с повишаването на цените.

 

 

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.