Броят на регистрираните пчелни семейства във Варненско е около 18 хил.

Добивът за страната няма да бъде по-добър от миналогодишния

Във Варненско броят на регистрираните пчелни семейства е около 18 хил. За сравнение през 2008-а година са били около 26 хил. Това съобщи пред журналисти председателят на Областна пчеларска организация Янко Янков.

За Варна добивът от пчелно семейство е около 10-12 кг. Стойностите се доближават до нормалните от 10-15 кг. И това се дължи основно на подвижното пчеларство, което се практикува в региона, обясни Янко Янков  На други места обаче се отчитат значително по-ниски добиви и една от причините за това е тежката зима. Пострадали пчелни семейства има в повечето райони. Изключение не прави и Шумен. Там също има понижен добив. Той е около 8 кг от пчелно семейство. Ситуацията към момента сочи, че добивът за страната няма да бъде по-добър от миналогодишния, заяви инж. Михаил Михайлов-председател на Съюза на българските пчелари, цитиран от Дарик радио.

Към пролетта от  близо 613 хил. пчелни семейства в страната са останали малко над 400 хил. Загубите са възстановени до някаква степен, но пчелните семейства ще бъдат достатъчно силни едва следващата година, обясни Михайлов. В помощ на пчеларите са дошли 3 млн. 230 хил. лв. по програма Deminimis. На всяко пчелно семейство са се разпределили около 12 лв.

Проблемите пред бранша не водят до увеличение на цената на меда на едро. Тя остава непроменена въпреки трудностите. В момента на едро килограм полифлорен мед върви между 3.60 и 4.20 лв., а монофлорния се търгува по 4.80 за кг. Раздвижване обаче е възможно при цените на дребно, каза още Михайлов. Очакваният ръст е между 50 ст. и един лев на пчелно семейство при монофлорния мед. Така цената му за килограм може да достигне 11 лв., тази на полифлорния-10.50 лв., а на мановия-14 лв. за кг.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.