Голям интерес в Шумен към националната програма по пчеларство за 2014-2016 г.

За финансова помощ са кандидатствали общо 104 производители на мед и пчелни продукти от региона

Голям интерес в Шумен към националната програма по пчеларство за 2014-2016 г.   В областната дирекция на държавен Фонд „Земеделие” до крайния срок – 6 ноември, са кандидатствали за финансова помощ общо 104 производители на мед и пчелни продукти от региона.

Шуменските производители са подали заявления за финансова подкрепа по трите мерки на националната програма по пчеларство. Исканото финансиране е на обща стойност малко над 380 000 лв., съобщи директорът на областната дирекция на ДФЗ в Шумен  Милена Чобанова.  

Тази мярка включва три вида дейности – купуване на нови кошери, разходи за поддържане и увеличаване на пчелните семейства и купуване на пчели – майки.  Най-слаб е интересът към мерките за физико-химичен анализ на пчелния мед. След приключване на всички проверки и класиране на кандидатите, пчеларите ще бъдат поканени за подписване на договори.

Общото изискване за всички мерки е, че пчелите трябва да са регистрирани като животновъдни обекти в Агенцията по безопасност на храните и пчелните семейства трябва да са под ветеринарен контрол.

Автор: Йордан Йорданов

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.