1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Нов регламент за пчеларските програми публикува ЕК

Нов регламент за пчеларските програми публикува ЕК

Целта е да се осигури гъвкавост при промяна на националните 3-годишни програми след началото на тяхното прилагане

Нов регламент за пчеларските програми, финансирани в рамките на държавите-членки, публикува Европейската комисия. Новите изисквания имат за цел да осигурят гъвкавост при промяна на националните 3-годишни програми след началото на тяхното прилагане.

Сега държавите могат да въведат нови действия в програмата в областта на пчеларството, или да прехвърлят средства от една дейност към друга, при условие че тези операции са в съответствие с правилата за изпълнение, финансиране и контрол на Комисията. Регламентът посочва също така, че от 2017 г., уведомленията за броя на кошерите трябва да бъдат направени до 15 март. Комисията изтъква, че средствата, отпуснати за програмата 2017/2019 г. ще се определят въз основа на броя на кошерите, докладвани през 2013 г. Въпреки това, средствата могат да бъдат увеличени пропорционално, ако броят на кошерите се е увеличил в държавите-членки.

Що се отнася до контрола, Комисията изяснява отново правилата за тяхното прилагане - посочва се, че 5% от кандидатите за помощ трябва да бъдат контролирани. От държавите се изисква да се уверят, че средствата са правилно разпределени, съобразно планираните действия и броя на кошерите. Европейската комисия настоява за бдителност, така че програмите за пчеларство да работят  в синхрон с програмите за развитие на селските райони, за да не се получава двойно финансиране.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.