1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Пчеларите ще могат да кандидатстват по пет схеми за еврофинансиране в периода 2014-2016 г.

Пчеларите ще могат да кандидатстват по пет схеми за еврофинансиране в периода 2014-2016 г.

Общата сума по тях е 10 млн. лв.

Пчеларите ще могат да кандидатстват по пет схеми за еврофинансиране в периода между 2014 и 2016 г., като общата сума по тях е 10 млн. лв. Това става ясно от проекта на наредбата за действието на следващата програма "Пчеларство", който е изготвен от земеделското министерство. Освен възможностите за закупуване на нови пчелни семейства и кошери, което бе най-популярната мярка в програма досега, ще може да се промотират пчелни продукти, да се финансират препарати за борба с вароатозата, както и да се извършват изследвания на произведения мед. Предвижда се и финансиране за прилагане на практика на приложни изследвания в сектора, пише "Капитал дейли".

Закупуване на кошери и пчелни семейства

Според изготвената проектонаредба на земеделското министерство в следващата програма "Пчеларство" фирмите от бранша отново ще могат да кандидатстват за закупуване на нови кошери, които трябва да служат за подмяна на негодни за употреба или за разширение на пчелина. Сред одобрението дейности е и закупуването на пчели майки и увеличение на пчелните семейства, става ясно от текстовете. Тази схема за финансиране бе най-популярната в настоящата програма, като бюджетът по нея се изчерпваше за около седмица след старта на кандидатстването. Според големите пчеларски сдружения и през следващата програма по тази мярка ще има най-много подадени заявления за финансиране. Според изискванията в проектонаредбата кандидатите за нови кошери и пчелни семейства трябва да имат минимум 20 и максимум 150 кошера в пчелина си.

Предвижда се още и продължаване на схемата за борба срещу вароатозата, която осигурява закупуването на препарати за третиране на пчелините срещу това заболяване. Кандидатите по тази мярка трябва да имат регистрация като селскостопански производители, а пчелините им да бъдат под ветеринарен контрол.
 
В следващата програма за пчеларство е заложена и схема за популяризиране на пчелни продукти, по която могат да кандидатстват браншови сдружения от сектора. Средствата се осигуряват за участия в изложения, организиране на конференции, семинари или други събития, свързани с пчеларството, както и за реклами в медиите и изготвяне на рекламни материали.

Лабораторни изследвания и наука

В следващите три години ще действа и схема, която осигурява финансиране за лабораторни изследвания на пчелни продукти. За целта производителите на мед ще трябва да работят само с акредитирани лаборатории. Ще се прилага и схема на финансиране за научни изследвания, насочена към университети, научни институти или научни пчеларски сдружения. Всички те ще могат да получат финансиране за различни приложни изследвания, свързани с установяване на причините за смъртност при пчелите, както и изследвания за наличие на тежки метали и пестициди в проби от пчелен прашец. По програмата ще може да се кандидатства и за изследвания, свързани с мановия мед в района на Родопите.

Следващата тригодишна програма по пчеларство е с бюджет от около 10 млн. лв., като около 7 млн. лв. от сумата е финансиране от ЕС. Спрямо сега действащата програма има намаление на европейските средства по програмата от близо 3 млн. лв. Намалението на парите бе гласувано през лятото, като то важи и за други държави от ЕС. Основният проблем пред България да защити по-голяма сума бе, че голяма част от пчеларите не са регистрирани, заради което и официалните данни за пчелните семейства в страната са занижени.

Най-много пари за пчеларство в ЕС ще получи Испания - 16 млн. евро за трите години, заради най-високия дял отглеждани пчели сред всички държави. Най-малко финансиране пък е предвидено за Малта - едва 16 хил. евро до 2016 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.