1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Целият бизнес на един голям пчелар струва колкото малкия трактор на земеделеца

Целият бизнес на един голям пчелар струва колкото малкия трактор на земеделеца

Борис Бормалийски е герой в първото издание на „Пчелините на България“

Има хора, които веднага печелят доверието. Такъв човек е пчеларят Борис Бормалийски. Той е герой в първото издание на предаването „Пчелините на България“. Избран е неслучайно от продуцента д-р Ивелин Маринов – със своите 1 100 пчелни семейства, Борис Бормалийски е пример за успешен бизнес. Той оглавява и Асоциацията на професионалните пчелари в България. Мнозина са българските пчелари, които черпят опит от Бормалийски.

„Като пчелар съм голям. Като земеделец обаче съм малък – моят бизнес не струва колкото малкия трактор на съседа, който се занимава със зърнопроизводство“, простичко обяснява Борис. Затова хората в хисарското село Черничево не го считат за богат човек. Но за успял – със сигурност.

Повече от 20 години Борис Бормалийски е посветен на пчеларството. Скоро намерил една снимка на своя дядо от 1939 г. - от пчелина в същото село, в което Борис започнал със 100 кошера през 2003 година – с проект по програма САПАРД.

„По онова време да имаш 100 кошера изглеждаше голяма работа. А днес са 1 100. Когато през 2005 година разказах пред колеги на аграрното изложение в Пловдив, че се захващам с подвижно пчеларство, всички ми се смяха“, спомня си Бормалийски. Сега това е честа практика в българските пчелини. При Борис тя е добре разработена и развита.

Пчелините му са разположени в землищата на няколко съседни села, през зимата – стационарни, през лятото нарастват до над 20 – тогава фермерът практикува подвижно пчеларство – на слънчоглед или в овощни градини. От години той работи с едни и същи земеделци, като разпределя риска в бизнеса. Смята, че разбирателството се постига с диалог и е ключов момент за всеки пчелар.

Работниците във фермата на Борис от дълги години са негови лоялни помощници. Което е знак, че той е добър и коректен работодател. По време на кампания набира още работна ръка. Бормалийски отчита всяка година нормална смъртност – между 5 и 7%. Категоричен е, че пчеларите не трябва да самолекуват и че повечето беди в пчелина идва от невежество и незнание.

При професионалното пчеларство компромиси с качеството няма. Медът от мащабните пчеларски ферми минава през изключително строг контрол. Това е задължителен елемент от пазарната реализация. Една некачествена проба проваля цялата партида. Кой е луд да се прави на тарикат, когато става дума за бизнес от голям мащаб?

Питам Борис Бормалийски защо хората го харесват. „Аз съм прям, не крия нищо от своята практика, казвам нещата директно. Когато си честен с хората, те го усещат“, казва в заключение пчеларят от Хисаря. И повежда екипа ни към един от своите подредени пчелини. Малък е – само със 100 пчелни семейства. Като прибавим още 10 такива, мащабът става друг. 

Автор: Анета Божидарова

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.