1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. В новата ОСП се предвиждат възможности за подпомагане на пчеларството

В новата ОСП се предвиждат възможности за подпомагане на пчеларството

Снимка:

Чрез реформата предходните шест мерки са актуализирани и завършени

Чрез новия Регламент за единна обща организация на пазарите и занапред на държавите членки се предоставя възможността да представят тригодишни национални програми в областта на пчеларството за съфинансиране от Съюза. Чрез реформата предходните шест мерки бяха актуализирани и завършени. По-специално ще бъдат обхванати всички пчелни продукти (а не само пчелният мед) и на разположение ще бъде предоставено финансиране от ЕС за нови мерки, насочени към борба срещу агресорите и болестите в кошера, както и към подобряване на мониторинга на пазара и на качеството на пчелните продукти.

Освен това съгласно новия Регламент за Програмата за развитие на селските райони страните членки ще разполагат с редица мерки за допълнителна подкрепа на пчеларството. Реформата предлага възможност за държавите членки да подкрепят проекти за обучение, инвестиции и сътрудничество, които биха могли да бъдат полезни за пчеларството.

На последно място, някои мерки в реформираната ОСП могат да бъдат косвено в полза на пчеларството. Задължителните мерки за обвързване с околната среда в новия Регламент за преките плащания, по-специално диверсификацията на културите и екологичните приоритетни области, биха могли да допринесат за създаването на по-добра околна среда за пчелите. Земеделските производители, по отношение на които се прилага схемата за единно плащане на площ, ще трябва да отговарят на същите задължения за обвързване с околната среда като земеделските производители, обхванати от схемата за основно плащане. Мерките, свързани с агроекологията и климата, които са предвидени в новия Регламент за програмата за развитие на селските райони, следва също така да имат положителен принос за подобряването на околната среда на пчелите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.