1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Защо е важно всички пчелини да имат регистрация

Защо е важно всички пчелини да имат регистрация

Заболяванията по пчелите идват тъкмо от нерегистрираните пчелини

Справката за проведените есенни прегледи през 2022 г. показва, че броят на регистрираните пчелини у нас е 18 648 – както лични, така и конвенционални. Защо е важно всички пчелини да бъдат регистрирани – темата се разглежда в третото издание на предаването „Пчелините на България“.

В голяма степен болестите по пчелите идват от стопанства, които не са регистирани, убеден е пчеларят Гени Титов от Ръжево Конаре.

„Не си регистрират пчелините. Държавата не знае за съществуването на тия пчелини. Няма да говорим, че точно от там тръгват болестите. В Ръжево Конаре, с председателя на дружество „Акация”успяхме на съберем колегите и да третираме тая година в един и същ период от време. За нас този начин е много удачен, защото  така се прави голямо изчистване на целия район“.

И личните, и конвенционалните пчелини преминават през един и същ режим на регистрация – подава се заявление, трябва да имате документ за собственост или ползване на имота и сключен договор с ветеринарен лекар. Единствената разлика е, че пчелините тип лично стопанство не заплащат потребителска такса за регистрацията, обяснява д-р Марина Поюжина, главен експерт в Дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните“, БАБХ.

И пчелините тип лично стопанство трябва да отговарят на същите изисквания, както конвенционалните.

Законът позволява, всеки, който желае да отглежда пчели, да регистрира обект пчелин тип лично стопанство. Заявлението може да бъде подадено до местния кмет или кметски наместник, като той на всеки 10 календарни дни ги подава към съответната областна дирекция по безопасност на храните.

Към сега действащото законодателство не е разписано изрично, че пчелинът трябва да е извън населено място. Издаденото удостоверение по Чл. 137 е безсрочно.

Санкциите за нерегистриран пчелин тип лично стопанство са от 50 до 100 лева, за конвенционално – от 500 до 1000 лева. Те се налагат при отказ от доброволна регистрация, за която от Българската агенция по безопасност на храните е издадено предписание.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.