1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. 149 години от гибелта на Васил Левски

149 години от гибелта на Васил Левски

Левски е заловен на 27 декември 1872 г. при Къкринското ханче

На днешната дата отбелязваме 149 години от обесването на Апостола Васил Левски – гениалният организатор, политик и идеолог на българската национална революция. Велик народен водач. Като никой друг в българската история, в условията на робски страх и униние, той успява да създаде мощна народна организация. Велик е и със своите идеи за бъдещия свят – за народното равноправие и човешката свобода. Годишнината се чества в два поредни дни – 18 и 19 февруари, но според историците правилната дата е 18-ти по нов стил (6 февруари по стар стил). 

Официалната програма на Община Казанлък за отбелязване на 149 години от гибелта на Васил Левски започна с представянето на изложбата „Васил Левски – Апостола на българската свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч. Eкспозицията е подредена на външната витрина на Галерия „Иван Милев“ в Културно-информационния център на ул.“Искра“№4.
В деня, в който България губи един от най-великите си герои, според историческите данни, 18 февруари, в катедралния храм „Света Троица” от 10:00 ч. се отслужва панихида в памет на Апостола. Църковната обител остава в историята на Казанлък с разкритието на Левски пред местните духовници като Йеродякон Игнатий и служи заедно с тях вечерно богослужение.
По традиция се поднасят цветя пред паметната плоча на Апостола на бул.“23 Пехотен Шипченски полк“, близо до някогашния дом на Баба Гана, която е приютявала Дякона при посещенията му в Казанлък, за да бъде основан през 1871 г. Казанлъшкият революционен комитет. През 1873 г. Васил Левски е обесен в покрайнините на София. Историците са категорични – Апостола е обесен на 18 февруари 1873 г. Възприемането на 19 февруари като дата за гибелта на Апостола е породено от техническа грешка при преминаването от Юлианския към Григорианския календар. Левски е обесен на 6 февруари 1873 г., когато действа старият стил на календара.

В Карлово тази вечер ще се състои възпоменателна церемония по повод 149-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.  По-рано ще се проведе кръгла маса на тема: "Васил Левски, четническите акции и комитетското дело" с участието на учени от цялата страна.

Годишнината ще бъде отбелязана в Ловеч с панихида и възпоменателна церемония пред паметника му в града.

От 17:30 ч., по традиция в храма "Успение Богородично" ще бъде отслужена панихида за Апостола. След нея паметта на Васил Левски ще бъде почетена с поклонение и военен ритуал пред паметника на Апостола, който си издига над Ловеч.

На двете събития ще присъства и вицепрезидентката Илияна Йотова.

От 19:00 ч. в салона на ловчанското читалище „Наука“ квартет "Светоглас" ще изнесе концерта "Любимите песни на Апостола".

Отбелязването на годишнината от гибелта на Васил Левски ще продължи и на 19 февруари с традиционния туристически поход „По стъпките на Апостола“ от Ловеч до Къкринското ханче, гражданско поклонение на мястото, където е заловен Апостолът и Националното факелно шествие „149 години безсмъртие“.

С панихида, „Караул на паметта“ и прожекция на филма „Левски пред съда на Портата и на историята“ в Добрич ще бъде отбелязана годишнината от гибелта на Васил Левски. През целия ден жители и гости на града могат да положат цветя на паметника на Апостола на свободата пред църквата „Свети Георги“, а младежкият дом „Захари Стоянов“, е подготвил фотодокументална изложба, предоставена от Националния музей „Васил Левски“ Карлово.

Поредицата от събития в Добрич ще започнат с концерт на възрожденски песни, в изпълнение на Духовия оркестър с диригент Стоян Монов. Панихида ще отслужи протойерей Емаунил. Учениците от Финансово стопанската гимназия „Васил Левски“ са подготвили провеждането на „Караул на паметта“, като всеки посетител ще получи брошура с рисунка, стихотворение и есе, посветени на Апостола на свободата.

Младежкият център ще се опита да предизвика младите хора да четат и мислят за Васил Левски чрез поредица от мотивационни срещи. В Регионалната библиотека ще се прожектира филмът „Левски пред съда на Портата и на историята“. 

Целта на общината е през целия ден да имаме поводи да си спомняме за Левски, посочи зам.-кметът д-р Емилия Баева.

Силистра почита без официално събитие 149-годишнината от гибелта на Апостола на Свободата - Васил Левски.

През целия ден граждани и организации могат да изразят своята признателност пред паметника на Васил Левски в града. Поради необходимостта от спазване на противоепидемични мерки е препоръчително поднасянето на венци и цветя да се извършва в индивидуален порядък, съобщават от общинската администрация.

Днес и утре всеки посетител на Националния военноисторически музей с помощта на музеен експерт ще може да се запознае отблизо и да научи историята на малкото запазени вещи на Васил Левски, съхранявани в музея. Посетителите ще могат да си припомнят и най-ценното наследство на Апостола - словото, пресъздало идеала му за свобода.

А думите на Левски, записани в неговите писма и личното му тефтерче, ще бъдат визуализирани чрез светлинна инсталация.


 

Васил Левски е псевдонимът, с който е известен Васил Иванов Кунчев, революционер, идеолог и организатор на българската национална революция. Основател е на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК). Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго.

Повод за активизиране на търсенето му стават разкритията около обира на Орханийската хазна. На 22 септември 1872 г. Димитър Общи организира обир на турската поща в Арабаконак. Левски е против, но е подкрепен единствено от поп Кръстю Никифоров. Залавянето на участниците нанася тежък удар на революционната организация.

Левски получава нареждане от БРЦК и Каравелов за вдигане на въстание, но отказва да го изпълни и решава да прибере архивите на ВРО от Ловеч и да се прехвърли в Румъния. Той знае за провала при обира в Арабаконак, но не знае, че турската полиция разполага с негова фотография и знае къде може да бъде открит.

На 27 декември 1872 г. Васил Левски е заловен от турската полиция до Къкринското ханче (източно от Ловеч). Според различни проучвания предателство спрямо Левски не е имало. До последно османците не знаели кого са заловили и Левски бил откаран в Търново, за да бъде разпознат. Чак там станало ясно кой е той. Впоследствие е бил отведен в София, където бил предаден на съд.

В София Левски е изкарван на разпит шест пъти. Първият разпит е проведен на 4 януари 1873 г. от комисия начело с Али Саиб паша. Пред съдиите Апостолът прехвърля цялата вина за дейността на Вътрешната революционна организация върху себе си и предотвратява задържането на други нейни дейци. По време на разпитите се провеждат много очни ставки на Левски с дейци от организацията, които потвърждават неговата роля в нея.

Левски изгражда защитата си на основите на правата на християните според Хатихумаюна, за да не издаде някого и организацията. Той подчертал няколко пъти, че е търсил законни пътища за изменение на живота в Османската империя. Левски се разграничава от дейността на Димитър Общи, за да избегне криминални обвинения.

Очаквало се Великото везирство да освободи всички освен обирачите на пощата, защото политически процес не е в интерес на Турция и вреди на авторитета ѝ пред Европа. Комисията за процеса е: Али Саид паша, Шакир бей и Иванчо Хаджипенчович. В инструкциите към съдиите е записано да се накажат строго само ръководителите.

Смъртната присъда на Апостола е издадена на 14-ти и е потвърдена на 21 януари 1873 г. Процесът завършва, а комисията е иззела функциите на съд, което е недопустимо по законите на самата империя. 60 подсъдими са осъдени на затвор и заточение и двама да бъдат обесени – Димитър Общи и Васил Левски.

Васил Левски

На 18 февруари 1873 г. присъдата е изпълнена в околностите на София.

В последните си мигове Левски се изповядва пред архиерейския наместник на София – отец Тодор Митов. В изповедта си казва: „Каквото съм правил, в полза народу е. Моли се, отче, не за мене, а за отечеството България.“

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.