1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Българинът все по-масово предпочита изкуствените елхи

Българинът все по-масово предпочита изкуствените елхи

Само в Смолянско отсечените за тази Коледа елхи са били над 10 хиляди

Празниците минаха, заедно с тях и еуфорията, и „голямото плюскане“ (имаше такъв нашумял филм навремето), шопинга „като за световно“ и всичко останало… И пак, по стара традиция, още от първия ден на новата година около контейнерите за боклук започнаха да „израстват“ една след друга елхички. Но… без корен. Отсечени. С капещи като разтопения напролет сняг от стрехите пожълтели иглички. Пожертвани в името на стария обичай край празничната трапеза да грее окичено коледно дръвче. Елхички, които още две-три седмици ще ни напомнят за отминалите празници. Ще минаваме покрай тях и с носталгия ще си спомняме за шумотевицата, приповдигнатото настроение, купоните до зори… А дали ще се замислим и за нещо друго – колко дръвчета за поредна година са били изсечени, за да ни радват и да участват в празника? И после ще свършат или на сметището, или в някоя камина, или Бог знае къде… И колко от тях дори не са имали късмета да попаднат в центъра на купона, а са останали непродадени и директно са заминали брак? Разбира се, всичко това не означава, че сме против традицията на Коледа и Нова година да украсим вкъщи елхата; и едва ли някой може да си представи тези празници без дръвчето, накичено с гирлянди и разноцветни играчки… Пък и къде, в крайна сметка, ще оставим подаръците за хората, които най-много обичаме, ако не точно там – под елхата? От друга страна погледнато, една екологична гледна точка, нека се запитаме – струва ли си заради няколко празнични дни да бъдат унищожени толкова много дръвчета? Само в Смолянско отсечените за тази Коледа елхи са били над 10 хиляди, според официалната статистика. А за цялата страна? И като прибавим и нелегално отсечените – със сигурност цифрата ще е космическа. Така или иначе, и бездруго горите у нас намаляват със застрашителни темпове.

Има ли, обаче, алтернатива? Разбира се – най-лесният и достъпен вариант е да си купиш изкуствена елха; вярно, няма да мирише, като истинската, стеблото й няма да е покрито със смола, изобщо – ще е имитация на оригинала, но пък ще е за многократна употреба и най-важното – помислете колко дръвчета ще бъдат спасени така и ще си растат на воля в природата. На това мнение са и 76 на сто от гласувалите в анкетата на сайта през изминалата седмица. Дали от практични съображения – изкуствената елха хем спестява досадното чистене на изпокапали по пода иглички, а и може да се използва многократно, следователно може да се разглежда като „дългосрочна инвестиция“, дали защото българинът вече има наченки на екологично мислене – важен е резултатът. А той – очевидно е за всеки – може да се обобщи така: колкото повече продадени изкуствени, толкова спасени истински елхи.

Само 14% са онези, които все пак държат на „традиционния подход“ – да си купят истинска, но и… отсечена. Тук е мястото да отбележим, че съществува и вариант хем вълкът да е сит, хем агнето да си остане цяло – с други думи казано, възможността да си купиш не просто истинска, а жива елха, в саксия, така че после да можеш да я засадиш и тя да продължи да си расте и да радва с красотата си. Разбира се, този вариант все още не е твърде популярен у нас, а и малцина биха го предпочели заради усложненията – трябва да имаш (или ако нямаш – да търсиш) място, където да засадиш дръвчето, да ходиш въоръжен със земеделски сечива, да копаеш, да зариваш и пр. Далеч по-лесно е просто да я изхвърлиш на боклука. Или да я прибереш в шкафа. Затова и обяснимо е, че едва 10 на сто са избралите този вариант от предложените в анкетата.

Всъщност, всеки сам прави своя избор. Дали истинска, но отсечена, която ще отиде после на боклука; дали пак истинска, но в саксия – и, следователно, с шанс за втори живот; или пък изкуствена – това решавате сами. Само не забравяйте, че капка по капка вир става… И това също е начин всяко семейство да спаси по едно дърво.

 

                                                              Коментар на Светослав Динков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.