1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Днес в САЩ празнуват Деня на благодарността

Днес в САЩ празнуват Деня на благодарността

Барак Обама по традиция "помилва" две пуйки, доставени в Белия дом за празничната трапеза

Днес в САЩ празнуват Деня на благодарността. По традиция той се отбелязва в четвъртия четвъртък на ноември и е официален празник.


По своята същност, това е религиозен празник, изразяващ благодарността на хората към Бог за плодородната жътва и нещата, които са придобили през годината благодарение на Неговата щедрост.

Празникът е един от най-обичаните и почитани в САЩ, като с времето все повече се превръща в светски празник.

Общоприето е за начален ден на празника в САЩ да се счита 4-ти декември, когато първите пилигрими са празнували Деня на благодарността, след като са оцелели с помощта на индианци през първата тежка зима от пребиваването си на американска земя.


Легендата разказва, че през 1620 г. кораб, пълен с повече от 1000 английски преселници, преминава Атлантическия океан и акостира в Новия свят. Пилигримите се установяват в района, където днес се намира щата Масачузетс. Първата зима, която изкарват в Америка, била доста трудна, тъй като пристигнали доста късно и нямали време да засадят плодове и зеленчуци. Липсата на прясна храна довела до разпространението на болести, които повалили заселниците и голяма част от тях починали. В този труден момент на помощ на пилигримите се притекло местното индианско племе - ирокезите. В началото на пролетта те научили новите заселници как се отглежда царевица и други растения, които се използвали за храна. Индианците им разкрили и тънкостите при лова на дивеч и риба. Благодарение на наученото от индианското племе, през есента на 1621 г. пилигримите се радвали на изобилна реколта от царевица, тикви и др., която им осигурила прехраната през годината. Колонизаторите били много щастливи от постигнатото и решили да организират специален празник, за да благодарят на ирокезите. Пилигримите поканили вожда на индианците заедно с най-близките му хора, за да им благодарят и да ги нагостят с природните дарове. Местните жители от своя страна пък донесли дивеч и така трапезата била претрупана с храна. Така бил отбелязан първият Ден на благодарността в Америка през 1621 г. С течение на времето колонизаторите се научили да приготвят различни специалитети с плодовете и зеленчуците по рецепти на индианците.


В САЩ традиционно се сервира пуйка с пълнеж по предпочитание към нея, който може да се състои от ориз, картофи, царевица и други добавки.
Този обичай е поставен от Бенджамин Франклин, който искал да направи животното национален символ на Америка. Той избрал птицата, защото тича бързо, хитра е, с остро зрение, а има и величествена осанка.

Съществува и традиция за „помилване“ на пуйката от президента. През 1947 г, президентът Хари Труман се смилил над един щастливец. Други историци твърдят, че президентът Ейбрахам Линкълн, през 1860 г. помилва пуйката, която е била домашен любимец на сина му.

Настоящият президент на САЩ Барак Обама спази традицията и "помилва" две пуйки, доставени в Белия дом за празничната трапеза в чест на Деня на благодарността.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.