1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. С природни средства можем да стимулираме храносмилането по празниците

С природни средства можем да стимулираме храносмилането по празниците

За да не се ограничаваме в хапването от вкусните гозби по празниците, но да намалим усещането за тежест и дискомфорт

За да не се ограничаваме в хапването от вкусните гозби по празниците, но да намалим усещането за тежест и дискомфорт, можем да помогнем за детоксикацията на тялото с някои природни средства.

1. Билки

Билковите чайове могат значително да намалят неприятното подуване и дискомфорт на стомаха. Комбинирането на няколко билки в чая предоставя повече ползи за здравето. Ментата е известна с въздействието си да облекчава неразположения на храносмилателната система. Помага при стомашни разтройства и е добро газогонно средство. Лайката има антивъзпалителни и антиспастични свойства. Облекчава стреса, който също може да попречи на доброто храносмилане. Лимоновата трева стимулира храносмилателните процеси и успокоява нервите.
 
2. Сокове от зеленчуци и плодове
 
Соковете от целина, краставица и зелена ябълка помагат за пречистването на организма от вредните токсини, стимулират метаболитните процеси и правилното храносмилане.
 
3. Екзотични плодове
 
Ананасът съдържа естествения ензим бромелаин, папаята - папаин. Тези ензими подпомагат работата на храносмилателната система, като ускоряват процесите на разграждане на хранителните вещества. Пресният сок от тези плодове облекчава разстроен стомах, помага при диария, запек и газове.
 
4. Лимон
 
Помага за облекчаване на гадене, киселини, подуване на корема, оригване. Действието се дължи на киселинните свойства на лимона, които унищожават токсините в стомашно-чревния тракт, виновни за разстройството. Лимонът активира освобождаването на вредните токсини от черния дроб и помага за по-лесното преминаване на твърдата храна през червата.
 
5. Зелев сок
 
Зелевият сок помага за увеличаване на полезните храносмилателни ензими. Стимулира млечно-киселата ферментация, като подпомага растежа на „добрите“ бактерии в чревната микрофлора.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.