1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 3.83 млн. дка са засети с пшеница

3.83 млн. дка са засети с пшеница

Проблемите с времето продължават да притесняват зърнопроизводителите

Проблемите с времето продължават да притесняват зърнопроизводителите, като все още има изоставане в сеитбата в някои части на страната, пише "Дневник".

Данните на земеделското министерство сочат, че на този етап е наваксано първоначалното закъснение от септември, като проблеми има единствено в регионите, където падна неочаквано сняг. Въпреки това към момента от сектора не се ангажират с прогнози дали ще бъдат достигнати миналогодишните площи със зърнени култури.

През септември и началото на октомври, когато се извършват голяма част от дейностите по сеитбата, липсата на дъжд затрудняваше фермерите, сигнализираха различни фирми от страната. Последвалите дъждове и дори снегове на места пък допълнително са усложнили обстановката заедно и със сланите, засегнали част от посевите с рапица.

"Времето създава неприятности и има изоставане на места", коментира председателят на асоциацията на зърнопроизводителите Радослав Христов. По негова информация към момента проблемите са основно при засяването на пшеница и ечемик.

"Няма достатъчно посеви все още, където дъждът е по-малко, колегите продължават да сеят", коментира зам.-председателят на Добруджанския земеделски институт Николай Ценов. По данни на зърнопроизводителя Кирил Жендов пък дори част от по-малките фермери все още не са стартирали със сеитбата.

От земеделското министерство обаче съобщиха, че сеитбата върви с нормални темпове, като дори имало повече засети площи през тази година. Досега 3.83 млн. дка са засети с пшеница, което е увеличение от над 4% спрямо миналата година. Площите с ечемик са 626 хил. дка, или повишение от 2.7%, съобщиха от министерството.

"Към момента сеитбата на есенниците в страната протича с нормални темпове с изключение на областите, в които падна сняг", казаха още оттам. По данни на асоциацията на зърнопроизводителите на този етап не е ясно какъв процент от посевите ще попаднат извън оптималните агротехнически срокове и дали ще се достигнат миналогодишните площи със зърнени култури.

Фермерите се притесняват и за посевите с рапица, които пък според данните на агроминистерството са с 6.4% повече от миналата година. "По-голям проблем е действително рапицата, тъй като растенията не се развиха", коментира Кирил Жендов, допълвайки, че вече е минал оптималният срок за това.

По данни на фермерски организации сеитбата върви трудно и в Румъния, както и в част от централноевропейските държави. Основната причина е времето - на места суша и проливни дъждове на други. Актуалните данни в страните обаче показват, че през последните две седмици повечето фермери успяват да наваксват закъснението.

Очакванията са към края на месеца да има по-точни данни за площите както в България, така в другите страни. Въпреки това няколко организации вече прогнозираха, че в Централна Европа намалението на добивите през следващата година ще бъде минимум 10%, отчитайки, че в някои области няма да бъдат извършени всички земеделски дейности в срок. 

Междувременно фермери съобщават, че вече е към своя край жътвата на царевица, чието прибиране също беше забавено заради лошото време, най-вече в Северна България. По данни на фирми все още се жъне в Добричка област, където закъснението беше и най-сериозно.

По данни на фермери в региона средният добив е между 510 и 520 кг от декар, което е сходно с миналата година. Те са успели да приберат и реколтата от слънчоглед, като все още няма официални данни каква е тя. Очакванията на фирмите са да бъде сходна с миналата година, като някои допускат и намаление до 5-6%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.