1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 60% от българите купуват евтини колбаси и млечни продукти

60% от българите купуват евтини колбаси и млечни продукти

За последните два месеца цената на говеждото месо в Европа се е повишила от 4,80 на 6,30 лв. за килограм

60% от българите купуват евтини колбаси и млечни продукти, обявиха вчера представители на млекопреработвателната и месна промишленост, цитирани от Investor.bg. Въпреки въведения стандарт за качество ,,Стара планина“, хората пълнели хладилниците с  колбаси и сухи салами, а кренвиршът и наденицата изпреварили шунката по продажби. При сухите деликатеси също се купували възможно най-достъпните марки, oбяснява Константин Чорбаджийски, управетил на един от най-големите месокомбинати у нас. Традиционно в началото на туристическия сезон цените на суровините скочиха, което е още едно финансово изпитание за месния бранш, пише в.Монитор.

За последните два месеца цената на говеждото месо в Европа се е повишила от 4,80 на 6,30 лв. за килограм, а свинското се продава с лев отгоре. Традиционно преработвателите компенсират това поскъпване с повече продажби през лятото или с покачване на цените. Тази година обаче пазарът не позволява поскъпване, затова се произвеждат повече евтини салами, коментира Чорбаджийски.

Месният бранш отчете 35% спад в продажбите още в началото на годината. За да компенсира свиването на оборотите, бизнесът се насочва към продажби навън, отчита шефът на водеща фирма за месопроизводство. Расте търсенето и на евтините млечни стоки, отчитат от своя страна млекопреработвателите. Кравето сирене ,,по стандарт“ върви по 8 лв.  за килограм. Нашенци обаче предпочитат да купуват двойно по-евтините му заместители с растителни мазнини. Тази тенденция дърпа надолу търсенето на млечни продукти на вътрешния ни пазар. Затова пък продължаваме да изнасяме 23-24 хил. т млечни стоки на година, което е успокоение за бизнеса. „Европейският пазар носи сигурност, защото, за разлика от българския, веднъж установени, договорите се спазват категорично, обясни Огнян Кондов, управител на компания за екопродукти.

През миналата година родните млечни храни бяха изложени в Германия и Испания, което затвърди имиджа на не малко мандри. Предвижда се тази година подобно изложение да бъде проведено в Русия и Бразилия, като финансирането ще бъде по промоционални програми на ЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.