Българин изобрети робот за преработка на мляко

Снимка:

Автоматът произвежда сирена, кашкавал, кисело мляко

Роботът за направа на твърди сирена и кисело мляко беше показан за първи път в изложение на хранителната индустрия в София. Негов създател е инженер Емил Желев.

„След като решихме да го констуираме наехме колеги, които се занимават със софтуер. Те ни даваха консултации по технологията на млекопреработването, по биохимията, по процесите на пастьоризация...Защото машината може да изпълнява функции на съхранение на 4 градуса, да пастьоризира до съответната температура за съответния продукт и да извършва всички съсирещни процеси, като подава автоматично мая, бактериална закваска и допълнителни добавки. Всичко това се случва в една машина и в един съд.“

Технологията на производство се нарича три в едно. Освен това машината позволява въвеждането на индивидуални рецепти за други видове продукти, обясни още инженер Желев.

„Само задаваш вида на млякото и вида на продукта, който искаш да получиш.“ Създателят на изобретението твърди, че подобен тип машина има само в България. Тя е енергийно ефективна и икономична. „Разходите за електроенергия са около 10 стотинки на килограм сирене, говорейки за готова продукция.“

Роботът работи на цикли, като процесът не е непрекъснат. Например за производството на бяло саламурено сирене са необходими около 3 часа и половина, като в това време се включва и пастьоризацията до съответната температура, след това намаляване на температурата до оптималните градуси за съответното мляко.

„Всичко е програмирано и автоматично, включително разбъркване и нарязване на сирената. Даже имаме опция, по желание на клиента, да се влага допълнителен модул и 15 минути преди машината да е приключила, тя подава SMS, че ще е готова за разтоварване в обикновена стандартна сиренарска вана с цедило, за изцеждане на материала и после за оформяне на буците, слагане в саламура и последващо зреене. За кашкавала също има последващ процес, който пак е полуавтоматичен, отзад на машината като допълнителен модул за изпарване на класическия български парен кашкавал.“

Машината е патентована още в края на миналата година, научихме от нейния създател.

„Предназначена е най-вече за малки ферми, за да бъдат освободени собствениците от принудата да продават млякото на големите мандри за по 40 стотинки, което е срамота. Машината им дава възможност в най-обикновени хигиенно- битови условия, които отговарят на санитерните норми за съответната дейност, самички да се приозвеждат сирене, кашкавал или кисело мляко. Капацитетът  на този модел е 250 литра на един цикъл.“

Емил Желев твърди, че инвестицията в подобен робот се възвръща между 3 и 4 години. Фермери от Европа вече проявяват интерес към автоматизирания робот.

Автор: Диана Александрова