1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Български ферми наемат работна ръка от Узбекистан

Български ферми наемат работна ръка от Узбекистан

Осъществява се и обмяна на опит между двете държави

Животновъди у нас преодоляват големия проблем с липсата на работна ръка, като назначават в стопанствата си работници от държави извън Европейския съюз. Фермерът Георги Тончев отглежда в стопанството си във великотърновското село Плаково 950 говеда и 450 крави. От миналата година дава заетост на осем работници от Република Узбекистан и така преодолява острия дефицит на работна ръка.

„Трудът е неблагодарен, в България няма кой да работи във фермите .Има голям недостиг на работници, вакуум. Нашите хора избягаха в Европа и ние ползваме хора от други държави. От две години ползваме работници от Узбекистан. Изцяло с лични контакти, доволни сме от хората от Узбекистан, не отстъпват на българи и турци, с които работим, и смятам, че имат потенциал да се научат и да ги ползваме пълноценно във фермата. Доволни сме, езикът е бариера, но се справяме…“, сподели животновъдът.

В Нуратинския район, от който пристигат младите мъже в Узбекистан, се развива овцевъдството като традиционен отрасъл. Местните фермери отглеждат характерната за Средна Азия порода „каракулска овца“.

Георги Тончев разказа, че във фермата обучават работниците да отглеждат крави и постигат добри резултати. „Имаме двама от тях, които вече умеят да доят кравите. Живеят във фермата и имат нормални битови условия, а заплащането е като на българските работници.“

Младите работници от Узбекистан са насочени да работят в български стопанства от Академията на науките, за да усвоят опит, който после да приложат в родината си.

Преди дни във фермата в Плаково са гостували научни работници от Узбекистан. Абдуразак Мирзаев, вицепрезидент на Академията на науките в Узбекистан, разказа, че в съвременната политика на Узбекистан се обръща голямо внимание на науката, образованието и производството, в това число и на международните връзки. „По инициатива на нашия президент беше създадена Новайската академия на науките. Новайският регион е богат на полезни изкопаеми, силно развито е селското стопанство и отглеждането на каракулски овце. Ние развиваме всички направления – 17 на брой. През 2020 година сключихме с ваша, българска компания меморандум за сътрудничество за отглеждане на пауловния – много полезно и бързорастящо дърво за дърводобив – за плантация в Узбекистан. През миналата година нашият партньор от България Джан Дуралов организира засаждането на 2 хектара на този вид ни помогна с технологията за отглеждането на пауловнията. Сега имаме на 3,5 ха, шест- седемметрови дървета и изпратихме на стаж при него, в Търговищко, няколко момчета за плантацията. Г-н Дуралов ни свърза с г-н Георги Тончев и говорихме за сътрудничество и обмен на работници.

Земеделският производител Джан Дуралов, който отглежда пауловния край Търговище, наема от миналата година работници от Узбекистан.

„Занимавам се с растениевъдство, с бързорастящи дървета - пауловния, вече 13 години, в Търговищко е най-голямата плантация в България - на 1000 дка. Това е пауловния, вирее в умерения климатичен пояс, за 7 години става за сеч – на 45 см диаметър. Ние се занимаваме от 13 години с това, отначало в България, след това в цяла Европа, от 2017 в Средна Азия, от 2019 в Узбекистан, с тях работим от 2020 година, внедрихме нашия опит и производство и там. Ние сме партньори на този етап. От миналата година ползваме около 20 узбекси работници, защото основният проблем който България има е липсата на работна ръка. Помагаме на колегите, свързахме ги с колеги от животновъдния бранш, те също вече ползват…“, разказа Джан Дуралов.

От Академията на науките в Република Узбекистан подписаха меморандум за сътрудничество и със стопанството на Георги Тончев, като той ще предложи на Националния Съюз на говедовъдите да се създадат условия за наемане на селскостопански работници от Узбекистан във фермите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.