1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Благоприятните топлинни условия през месец април доведоха до ускоряване на вегетацията при земеделските култури

Благоприятните топлинни условия през месец април доведоха до ускоряване на вегетацията при земеделските култури

Показателите на пределната почвена влагоемност за страната са под 50%

По информация на Българската агенция по безопасност на храните към 04.05.2012 г. благоприятните топлинни условия през месец април доведоха до ускоряване на вегетацията при земеделските култури. Среднодневните температури се доближиха, а в отделни региони на страната и надхвърлиха нормата за периода. От началото на месеца са регистрирани и първите пролетни слани, в районите на Благоевград, Бургас, Пловдив, Пазарджик, Перник.

Падналите валежи в края на втората десетдневка на април в някои райони подобриха влагозапасеността на почвата и обезпечиха дружното и редовно поникване на пролетните култури. Показателите на пределната почвена влагоемност (ППВ) за страната са под 50%, което се оформя като основен проблем за вегетацията на житните култури и за сеитбата на слънчогледа.

При пшеницата се наблюдава фенофаза на развитие „вретенене”, а при ечемика –„вретенене” до „начало на изкласяване”.

Вредна житна дървеница - През месец април започна пролетната миграция на житните дървеници към есенниците. Плътността на неприятеля в страната е под установените прагове на  икономическа вредност (ПИВ).

Обикновена житна пиявица - Плътността е под прага на икономическа вредност. Яйцеснасяне е установено в областите Велико Търново, Видин, Плевен, Стара Загора, Търговище, Хасково. Начало на излюпване на ларви е констатирано в областите Видин и Хасково. Третирани са 11 хил. дка срещу възрастните форми.

Начало на излюпване на листни въшки е наблюдавано в област Стара Загора, а масово разпространение на ларви и възрастни с плътност 5-10 бр./растение  е отчетено в област Ямбол.

През месец април е установена поява на пшеничен трипс в посеви с пшеница в областите Враца и Стара Загора. Плътността на неприятеля е под ПИВ.

Брашнеста мана - Развитието на болестта е в пряка зависимост от метеорологичните условия. Единични петна по долните листа са установени в областите Видин, Габрово, Плевен, Русе, София, Търговище, Шумен и Хасково. В област Ямбол степента на нападение при пшеницата достига до 30-35%.  Третирани  са 499 хил. дка с пшеница.

Целия материал за фитосанитарното състояние на основните земеделски култури и засети пролетни култури четете в рубрика Актуално на портала...

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.