1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Браншовите земеделски организации подписаха обща декларация срещу Бюджет 2012

Браншовите земеделски организации подписаха обща декларация срещу Бюджет 2012

Тя ще бъде представена на пресконференция, насрочена за 18 ноември

"Считам, че цялата земеделска общност ще пострада от намаляването на средствата във финансовата рамка. Това би ни лишило от една по-голяма сигурност и бъдещо развитие на сектора". Това заяви председателят на Асоциация на земеделските производители в България /АЗПБ/ Христо Цветанов по време на провелата се национална среща на неправителствени организации от сектора. „Всеки един земеделски производител е тясно свързан с плащанията на единица площ, това се отнася, както за производителите на зърно, така и за тези, които отглеждат плодове, зеленчуци, тютюн и животни" допълни още той. „За първи път браншовите организации бяхме така единомислени и постигнахме конструктивен диалог", каза още Христо Цветанов. 

На срещата бе подписана обща декларация, адресирана до държавните институции, които имат отношение към Бюджет 2012. В документа се посочва, че браншовите организации заявяват своето непреклонно намерение да защитят интересите на стотиците хиляди земеделски производители и декларират готовност за ефективни протестни действия, ако законопроектът за Държавния бюджет за 2012 г. бъде приет във внесения вид.

Представителите на браншовите организации се обединиха около становището, че трябва да се отстоява подписаната през месец септември финансова рамка за сектор Земеделие за 2012 г., която регламентираше средства в размер на 570 млн. лв. за национално подпомагане на бранша. При подписване на меморандума, всяка от страните изложи мотивирано своите аргументи и реални възможности, а земеделските производители направиха максимално възможните компромиси. Предложеният от Министерски Съвет бюджет води до неизпълнението на подписаното споразумение, а липсата на предвидените средства, ще сложи край на стремежа за създаване на устойчиви правила и прогнозиране на бизнеса в сектор земеделие, е записано още в декларацията.

На срещата присъстваха представители на Асоциация на земеделските производители в България /АЗПБ/, Национална асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/, Национален съюз на земеделските кооперации в България /НСЗКБ/, Българска асоциация на фермерите /БАФ/, Национална асоциация на тютюнопроизводителите 2010 /НАТ 2010/ и Българска асоциация на собствениците на земеделски земи /БАСЗЗ/.

На обща пресконференция на браншовите организации от сектор земеделие в пресклуба на БТА на 18 ноември от 13 часа ще бъде представена подготвената декларация.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.