1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Да се ваксинират овцете срещу ентеротоксемия

Да се ваксинират овцете срещу ентеротоксемия

Напомнят ветеринарите

До две седмици овцевъдите да ваксинират стадата си срещу ентеротоксемия, напомнят ветеринари. Заболяването е сезонно и обикновено се появява през пролетта след продължителната липса на движение през зимата и поемане на големи количества сочна или росна трева. Болните животни показват признаци на колики и имат колеблива походка.

Ваксинацията против ентеротоксемия се извършва при овце и агнета на възраст над три месеца предназначени за разплод, пише в указанията на Държавната профилактична програма. При животни, които се ваксинират за първи път, манипулацията се извършва двукратно - през 15-20 дни. При вече ваксинирани овце се извършва бустерна ваксинация - еднократно. „Тези, които не са си ваксинирали овцете за ентеротоксемия през есента- там си има схема как да се направи, да си ваксинират агнетата в момента над 2 седмици и след това овцете като тръгнат на паша да излизат, рязката смяна от хранене със суха храна към паша пак има проблеми", коментира Николай Иванов, ветеринарен лекар

Ваксинацията на овцете се извършва предимно през есента или пролетта, в зависимост от сезонността на заболяването в съответната област. Разходите за закупуване и приложение на ваксината са за сметка на Държавен фонд Земеделие.

Автор: Анета Божидарова 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.