1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Делът на готовата продукция за 2014 г. от преработени плодове, реализирана в страната е 24%

Делът на готовата продукция за 2014 г. от преработени плодове, реализирана в страната е 24%

С най-голям дял от преработените зеленчуци са доматите – 43%

През 2014 година са преработени 77.6 хил. тона пресни плодове и 95.8 хил. тона пресни зеленчуци в 196 предприятия. С най-голям дял от преработените пресни плодове са черешите – 32%, следвани от ябълките – 25%, прасковите – 16% и сливите – 8%. С най-голям дял от преработените зеленчуци са доматите – 43%, следва пиперът – 16%, и патладжанът – 6%.

Готовата продукция от плодове е 62.5 хил. тона, вкл. смес от плодове и зеленчуци. Делът на консервите (вкл. конфитюри и компоти) е 37%, замразените плодове са 17%, а плодовите концентрати и сокове представляват 14%.

Готовата продукция от зеленчуци е 81.9 хил. тона, вкл. смес от зеленчуци и плодове. Делът на консервите (вкл. от гъби и от картофи) е 59%, замразените зеленчуци са 19%, а концентратите и соковете представляват 11%.

Делът на готовата продукция от преработени плодове, реализирана в страната е 24%. Изпращанията за ЕС са 25%. Износът за трети страни е 16% от общата продукция. Делът на количествата от плодова продукция на склад към 31.12.2014 г. е 35%.
Реализираната в България готова продукция от преработени зеленчуци е 45%, изпращанията за ЕС са 23%, а износът в трети страни е 8%. Делът на зеленчуковата продукция на склад е 24%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.