1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Днес е Световен ден на прехраната

Днес е Световен ден на прехраната

Правото на прехрана е основно човешко право и необходимо условие за оцеляване и нормален живот

Световният ден на прехраната се отбелязва по решение на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО), в деня на създаването и - 16 октомври 1945 година.

Денят се чества в над 150 страни, като България се включва през 2006 година.
Целта на Световния ден е да постави на дневен ред проблемите, свързани с прехраната, глада, лошото хранене и бедността.

Правото на прехрана е основно човешко право и необходимо условие за оцеляване и нормален живот.

Освен съставът и произходът на храните, значение имат и начинът, по който ги приготвяме и най-вече правилното им съчетаване. Правилата са елементарни, лесни за приложение и най-вече не ни лишават от никоя от любимите ни храни. Просто трябва да ги комбинираме по подходящ начин и приготвяме здравословно – без мазнини, без пържене и в подходящи съдове.

Всички знаем,че храната е един от основните фактори за нормално физическо и психическо развитие на човека. Тя трябва да задоволява нуждите на организма от енергия и градивни вещества, да осигурява добро здраве, да предпазва от болести и да отдалечава колкото може повече от нас старостта. Приемът на белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерални вещества трябва да е съобразен с физиологичните нужди на организма и въпреки, че съвременните хора са информирани в голяма степен, те знаят правилата, но не ги спазват.

Природозащитната организация WWF насочва вниманието към щетите, които свръхриболовът нанася върху хората и природата.

Рибата е важен източник на белтъчини за 3 милиарда души на планетата, но 61% от рибните запаси в света са напълно експлоатирани, а други 29% са обект на прекомерен улов, т.е. лови се по-голямо количество, отколкото би могло да се възстанови. „Доходите и прехраната на 800 милиона души, основно от развиващите се страни, зависят от рибарството", заяви Екатерина Войнова, ръководител за България на проекта „Полезната риба".

"Европейският съюз е най-големият вносител на риба и рибни продукти в света и половината от тях идват от развиващите се страни", посочи още тя.

От 1960 г. досега световното потребление на морска храна се е удвоило. За сходен период рибните запаси, използвани за прехрана, са намалели наполовина, показа наскоро докладът на WWF „Жива синя планета". Само с количеството риба, похабявано заради свръхулова, биха могли да бъдат нахранени до 20 милиона души на година.

„Полезната риба" е проект в 11 държави, с който се цели да се променят потребителските нагласи на 50 милиона европейци към консумация на устойчива риба през следващите три години. Проектът започва през Европейската година за развитие 2015 г. и е частично финансиран от Европейския съюз. В него участват Австрия, България, Хърватия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Португалия, Румъния, Словения и Испания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.