1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. До 2030 г. производството на мляко ще нарасне с 35%

До 2030 г. производството на мляко ще нарасне с 35%

През 2030-та 100 килограма мляко ще се търгуват средно за 41 долара

До 2030 година глобалното производство на краве мляко ще нарасне с 35 процента, при сравнително стабилни цени. Такава прогноза правят от експертната мрежа на Международния център за сравнения в селското стопанство.

В своята дългосрочна прогноза анализаторите посочват, че през следващите 12 години световното население ще се увеличи с милиард и 200 милиона души. В същото време потреблението на мляко и млечни продукти ще нарасне с 16 процента спрямо това от 2017 година. Това ще доведе до по-голямо търсене и съответно по-голямо производство.

Така през 2030 година количеството мляко ще достигне 1 милиард и 168 милиона тона, с 304 милиона тона повече, отколкото е в момента. Експертите предполагат, че половината ръст ще се падне на региона на Югоизточна Азия.

Предполагаемото увеличение на световното търсене с около една трета означава, че в по-дългосрочен план цените ще останат стабилни. През 2030-та 100 килограма мляко ще се търгуват средно за 41 долара, което би било с над 15 процента повече от сегашните котировки.

Ще има обаче значителни структурни промени в млечното животновъдство, смятат експертите. Според тях броят на фермите ще намалее, те ще бъдат по-големи, а всяка крава ще дава повече мляко. Тези промени ще са в резултат на нови биотехнологии и цифровизацията в сектора.

В краткосрочен план експертите прогнозират цена от 30 до 32 евро за 100 килограма мляко. В сравнение с миналата година увеличението на производството ще е малко, тъй като на много места в света – Нова Зеландия, Европа и Аржентина например – метеорологичните условия не са благоприятни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.