1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Добивите на слънчоглед в Ловешко са ниски

Добивите на слънчоглед в Ловешко са ниски

Най-добре виреят къпините в региона

 

Началникът на областната служба "Земеделие и гори" в Ловеч съобщи, че се очакват изключително ниски добиви от слънчоглед през тази година - между 50 и 70 кг/дка. През изминалата година те са били двойно повече.

Изкупната цена на слънчогледа в момента е 700-800 лв. за тон. В Ловешко са засети със слънчоглед около 55 хил. дка. От тях в добро състояние са 5 500 дка, в средно - 4 882, в незадоволително състояние са 66 491 дка, а съвсем пропаднали са 17 055 дка. До момента се прибира реколтата в част от община Ловеч и общините Луковит и Летница. При царевицата пък от общо 55 960 декара са пропаднали 17 648 дка.

В Ловешко очакват  добра реколта от сливи, въпреки чувствително намалелите напоследък площи, каза още Николай Трифонов. В областта приключват и с беритбата на праскови, но плодовете през тази година са със значително по-ниско качество и по-дребни. Високи добиви са получени само от къпините - 670-700 кг/дка. Те се отглеждат в 50-декаров блок и при тях се прилагат модерни технологии - капково напояване.

 

AGRO.BG 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.