1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Експерти от МЗХ ще разясняват начините за кандидатстване по схемата „de minimis”

Експерти от МЗХ ще разясняват начините за кандидатстване по схемата „de minimis”

Това съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство

Експерти от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) ще разясняват начините за кандидатстване по схемата на държавна помощ „de minimis” за подпомагане на земеделските производители от сектор „Плодове и зеленчуци” от 10.00 часа в хотел „Анел”, гр. София, съобщиха от пресцентъра на МЗХ.

Приемът на документи за участие по схемата стартира на 3 септември 2012 г. На подпомагане подлежат регистрираните до 31.07.2012 г. по Наредба №3 от 1999 г. земеделски производители на домати (полско и оранжерийно производство), краставици (полско и оранжерийно производство), пипер, моркови, дини, пъпеши, зрял лук, главесто зеле, гъби „Печурка” от сектора на зеленчуците, както и ябълки, праскови, кайсии, череши, сливи, вишни и круши от сектора на плодовете. Земеделските производители не трябва да имат изискуеми задължения към ДФ „Земеделие”, към Държавния поземлен фонд, както и да не са предприятие в затруднение. Минималните изисквания за размера на стопанството е 1 декар за масивите заети с плодове или зеленчуци(полско производство), а останалите са без праг.

Съгласно правилата на помощта всеки земеделски производител може да получи до равностойността на 7 500 евро в рамките на 3 последователни години. Бюджетът по помощта за 2012 г. възлиза на 8 млн. лв., а окончателният размер на подпомагане на декар ще бъде определен след приключване на срока за подаване на заявления. Крайният срок за подаване на заявления е 21.09.2012 г.

Земеделските производители могат да подадат заявления за участие по помощта в отдел „ПСМП” към ОД на ДФ „Земеделие” по постоянен адрес на физическото лице или едноличния търговец и по седалището на юридическото лице в случаите на кандидатстване като ЮЛ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.