1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Фермерите на Острова са все по-обезверени

Фермерите на Острова са все по-обезверени

Най-важната роля в бъдеще ще се пада на стопанства с иновативни идеи

Британските фермери гледат с все по-голямо притеснение на времето след излизането на страната от Европейския съюз. Това сочат резултатите от допитване.

21 процента от общо 732 анкетирани земеделски стопани казват, че заради Брекзит ще ограничат до минимум инвестициите си през следващите 12 месеца. "Това е явно доказателство за несигурността, която изпитват фермерите", коментира председателката на Съюза Минет Батърс. Много земеделски производители не са наясно как ще функционира търговията и как и дали ще намират работна ръка извън пределите на Великобритания, затова и не правят дългосрочни планове.

Батърс изтъкна, че най-важната роля в бъдеще ще се пада на стопанства с иновативни идеи, които произвеждат безопасни, проследяеми храни на разумни цени, като в същото време опазват околната среда. Затова е важно фермерите да имат доверие в бъдещето, за да знаят колко и кога да инвестират. "За нас европейският пазар е много важен, затова свободната и безпрепятствена търговия с Континента е от особено значение", допълни Батърс.

Според Националния фермерски съюз Брекзит без сделка ще бъда "пълна катастрофа" за селското стопанство в Обединеното кралство. Батърс смята, че изградените през последните 40 години търговски отношения не могат и не бива да бъдат прекратени от днес за утре. Това трябвало да стане постепенно и след добро обмисляне, също както е било при присъединяването на Великобритания към Европейската общност през 1973 година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.