1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Financial Times: Аграрната индустрия на България е фокусирана върху зърното

Financial Times: Аграрната индустрия на България е фокусирана върху зърното

Снимка:

Селскостопанският сектор започва да се възстановява след години липса на инвестиции и раздробяване, отбелязва изданието

Селскостопанският сектор в България започва да се възстановява след години липса на инвестиции и раздробяване, пише в. Financial Times в свой репортаж. Според изданието експортно ориентираният аграрен сектор в страната се справя все по-добре, като дори по-дребните фермери се ориентират към износ на качествена продукция в чужбина. Financial Times обаче изтъква, че щетите от разрухата през 90-те години все още далеч не са възстановени, което пречи на земеделците да постигнат потенциала си.

Аграрната индустрия на страната е фокусирана върху зърното, най-вече в региона Добруджа, който от хилядолетия е житница на региона. Според FT България изнася 2.5 млн. тона зърно годишно, което "не е лошо за малка държава". От друга страна, едрият рогат добитък е намалял двойно след падането на комунизма – от 632 359 глави през 1989 г. до 314 900 през миналата година. Това понижение е симптом на цялостното западане на животновъдството и обезлюдяването на части от провинцията по време на тежкия икономически преход.

Financial Times цитира данни на Българската народна банка, според които през 2011 г. аграрният сектор е генерирал 3.64 млрд. лв., или 5.6% от брутния вътрешен продукт. Тези данни обаче подценяват важността на сектора извън основните населени места в България, особено предвид изчезването на много индустрии в малките градове.  

Един резултат от разпадането на ТКЗС-тата от комунистическата епоха през 90-те е раздробената собственост върху земята. С някои изключения, през това десетилетие земеделието, както и много други сектори беше лишено от инвестиции – както публични, така и частни. През последните десетина години ситуацията започва да се подобрява на фона на възстановяването на икономиката и достъпа до европейските фондове, като конкурентните предимства на българското земеделие започват да дават резултат. Много дребни фермери обаче продължават да се борят за оцеляване, а ниското ниво на усвояване на европейските средства продължава да затруднява възстановяването.

Липсата на комасация пречи


"Природното богатство на България е земята", коментира пред вестника израелски инвеститор, пожелал анонимност. "Страната също така има много подходящо разположение за износ заради Черно море и Дунав, както и добри земеделски традиции. Най-големият проблем обаче е консолидацията на собствеността – земята е разделена на малки парцели и е много трудно да купуваш на едро", добавя той.

Израелският инвеститор също така изтъква, че 90-те са "загубени години", от които България все още се възстановява. "Приватизацията беше извършена изключително неефективно в икономическо отношение. Повечето кооперативи бяха много уредени, но почти всичко е унищожено – макар няколкото, които бяха запазени, да са много успешни", заявява той.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.