1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Франция, Полша и Германия ще търсят заедно изход от кризата в селското стопанство

Франция, Полша и Германия ще търсят заедно изход от кризата в селското стопанство

Трите държави ще настояват пред ЕК за допълнителен пакет от мерки в помощ на стопаните

Франция, Полша и Германия ще търсят заедно изход от кризата в селското стопанство. За това се договориха земеделските министри на трите държави на среща във Варшава.

Стефан льо Фол, Кшищоф Юргиел и Кристиян Шмит подписаха декларация, в която обявяват намерението си да намерят обща позиция за кризата в сектор млекопроизводство. "Това е ясен сигнал за европейското селско стопанство. Няма да оставим фермерите без подкрепа, прекалено много е заложено на една карта", заяви германският министър след срещата.

Трите държави ще настояват пред Европейската комисия за допълнителен пакет от мерки в помощ на стопаните. За основа на тази подкрепа трябва да послужат общоевропейските принципи за солидарност, допълни льо Фол.

Изходът от кризата трябва да се търси в рамките на Общата селскостопанска политика, заяви от своя страна полският министър. "Не бива да допускаме нарушаването на пазарните механизми", изтъкна Юргиел.

"Европейската помощ би трябвало да даде на страните-членки по-голяма гъвкавост за подкрепа на селското стопанство. Затова трябва да има специални мерки за доброволното намаляване на количествата произведено мляко, без това да доведе до нови квоти", подчерта Кристиян Шмит.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.