1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. ГЕРБ: Сектор „Тютюн” трябва да работи при пазарни правила

ГЕРБ: Сектор „Тютюн” трябва да работи при пазарни правила

Снимка:

Необходимо е ДПС да има ясна политика и визия, съобразена с европейската

Една от причините, поради които проблемът в сектор „Тютюн” придоби такива размери, е и самото политическо говорене на управляващата партия ДПС. Това каза на пресконференция народният представител от ГЕРБ Десислава Танева, цитирана от Дарик радио.

Според Танева, не може да се увеличават националните доплащания, защото всичко това са послания за бизнеса. ,,Има повече произведено количество тютюн. Подкрепата се увеличава с повече от 50%. Започна говоренето за връщането на регулациите‘‘, коментира Танева. Тя посочи, че все още тече дебат в ЕС относно директивата за ограничаването на ориенталските тютюни като добавка.

Десислава Танева бе категорична, че трябва да се изгради дългосрочна стратегия. Тя припомни, че през 2010 година, ГЕРБ е започнала реформата в сектора. ,,Секторът трябва да работи при пазарни правила, либерализиран пазар. Роля на държавата е да наблюдава има ли съглашение за цените между страните. Държавата да използва целия инструментариум от мерки за защита на тютюнопроизводителите пред ЕС за конкурентоспособност. Това е стратегията на ГЕРБ и тя трябва да се продължи‘‘, обясни народният представител и призова ДПС да спре с това говорене, и да има ясна политика и визия, съобразена с европейската. Танева посочи, че различни браншови организации дават сигнали за споразумения между изкупвачите и производителите, а държавата няма нито една обявена проверка.

ГЕРБ имаме ясен план за развитие на сектор „Тютюнопроизводство“, обяви народният представител от партията Цвета Караянчева. „ДПС искат да държат хората, които произвеждат тютюн, в такава бедност, че да бъдат лесно манипулирани. Благодарение на народните представители от ГЕРБ, тази либерализация беше вкарана в Закона за тютюна и тя стана факт”, коментира Караянчева. По думите й нищо не може да гарантира изкупната цена освен либерализацията на пазара. Цвета Караянчева попита къде е министърът при тези срещи с тютюнопроизводители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.