1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Главоломен спад в българското животновъдство

Главоломен спад в българското животновъдство

Повече от половината от нужното ни мляко ще трябва да внасяме през 2014-та

Деканът на аграрния факултет към Тракийския университет в Стара Загора проф. д.с.н. Радослав Славов, в присъствието на ректора на университета д.с.н. Иван Станков, видни представители на аграрната наука, шефове на развъдни организации и фермери, изнесе скандални цифри за огромния спад в родното животновъдство по видове и породи в лекцията си "Състояние и проблеми на животновъдството в България". Данните, изнесени от проф. Славов, са от агростатистиката на Министерството на земеделието и храните за 2009-та, по простата причина, че у нас обобщени данни за земеделския сектор статистиката осигурява за близо 2 години назад. Отчетеният главоломен спад в броя ма животните по видове и породи беше съотнесен към състоянието им преди близо 31 години. Спад от близо 3 пъти има при говедата, които в момента са 539 600. С 9.8 на сто с намалели биволите само за 1 година у нас, като в момента броят им е едва 8300. Пред 80-те години българското животновъдство е можело да се похвали с 10 млн. овце, чийто брой в момента е на светлинни години от тази цифра. Само за 1 година намаляването при козите е с 16%, най-малко е то при птиците – само с 1%. Пчелите у нас са намалели с 4.3% за последната година.

За 2010-та са предвидени 142 млн. лв. за животновъдство, припомни проф. Славов, като уточни, че до края на януари животновъдите у нас са получили 80 млн. лева субсидии на глава животно, а останалата сума се очаква да стигне до животновъдите след като изчистят дълговете си към държавата.

Имаме повече от 35 развъдни организации в страната, обяви проф. Славов, но за съжаление този голям брой не определя тяхната ефективност, според него. За 2011-та държавата обещава повече пари за субсидиране на глава животно у нас, но дали това ще бъде достатъчно – не е ясно. Нужна е нова стратегия за сектора, както и облекчаване на процедурите за кандидатстване по мерки 111, 121, 123, 141, 142, 143, 211, 212, 214, по които животновъдите у нас биха получили европейски средства по проекти за все още неоцененото им като национална политика производство в загиващия сектор животновъдство. При този главоломен спад сега, през 2014-та, България ще трябва да внася повече от 51% от необходимото ѝ мляко, за да съществува въобще млекопроизводството у нас, алармира проф. Славов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.