1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Гроздобер при 10 градуса под нулата в канадската провинция Онтарио

Гроздобер при 10 градуса под нулата в канадската провинция Онтарио

Снимка:

След преработката на сорта гевюрцтраминер се получава айсвайн - скъпо вино, чиято цена понякога надхвърля двойно шампанското

В Биймсвил, в канадската провинция Онтарио, на около 40 км западно от Ниагарския водопад малка група топло облечени мъже и жени се е пръснала сред заскрежените лози, огрени от лунна светлина.  Януарската нощ е студена, температурата навън е минус 10 градуса по Целзий, значи за винарната "Маливоар" е време за гроздобер.

Става дума за сорта гевюрцтраминер, чиито плодове се берат през зимата, вече напълно замръзнали, а соковете им са придобили изключителна концентрация на аромати и захари. След преработката се получава айсвайн - скъпо вино, чиято цена понякога надхвърля двойно шампанското, съобщава "Ройтерс".

В "Маливоар" - бутикова винарна, създадена през 1997 г., гроздоберът започва с подбора на работната ръка. Това става чрез лотария, защото доброволците винаги са много повече, отколкото са нуждите на стопанството - не повече от дузина.  Една от късметлиите е 64-годишната Сюзън Смит, която ще участва в беритбата за първи път в живота си, привлечена от мистиката на "леденото вино" и от желанието да вземе в ръце "тези сочни, ароматни малки зърна" под блясъка на звездите.

Вкусът на айсвайна е богат на аромати на ябълка, праскова и кайсия, има нотка на мед и може би нишка карамел, което го превръща в освежаващ контрапункт към синьото сирене или някой плодов десерт.

За канадската провинция Онтарио айсвайнът е капитал, защото именно там се произвеждат 95% от продукцията на страната. Според правилата  производителят не може да напише на етикета, че виното е айсвайн, ако гроздето е обрано при по-топло време от минус осем градуса по Целзий.  Освен това съдържанието на захар в гроздето трябва да е 35 градуса по скалата на Брикс, доближаващо се по сладост до кленовия или царевичния сироп.

Всичките тези условия в повечето години могат да бъдат постигнати само през нощта. През тази година берачите работиха при 10 градуса под нулата, а захарността се вдигна до 37.8 градуса по Брикс - един чудесен резултат според собствениците на "Маливоар".

Избата набира доброволци вече повече от 15 години и досега никога не е изпитвала недостиг от кандидати. Отхвърлените остават в листата на чакащите, свити на топло под юрганите си. В замяна на всеотдайността си всеки от доброволците ще види името си на гърба на етикета на "Маливоар 2012 гевюрцтраминер айсвайн", който ще бъде пуснат в продажба догодина, пише "Дневник".

Това е рискован бизнес. Заради късното прибиране реколтата е заплашена от мухъл и диви животни. Дори и в най-добрите години добивите са сравнително малки, а това прави гроздовата шира четири до пет пъти по-скъпа от използваната за традиционните трапезни вина. Високата цена също носи риск - в условията на криза айсвайнът отпада от списъка с приоритетни покупки.

Канада се превърна в един от най-големите производители на айсвайн в света в конкуренцията на Германия, Швецария и Австрия, откъдето всъщност идва името на това вино. В негова чест дори се организира фестивал, който се провежда след края на гроздобера всяка година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.